ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2019 11:12 EET

Delta Tankers: Δεν ευθύνεται το δεξαμενόπλοιο «Μπουμπουλίνα» για τη ρύπανση στις ακτές της Βραζιλίας

Αρνείται τις κατηγορίες η η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Sipa USA via AP

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενοπλοίου που διερευνάται από τις αρχές της Βραζιλίας σε συσχετισμό με πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της χώρας δεν βρήκε «αποδείξεις» για δραστηριότητες του σκάφους που μπορεί να οδήγησαν σε διαρροές στο ταξίδι του, μεταξύ της Βενεζουέλας και της Μαλαισίας.

Σε δήλωση στο Reuters το Σάββατο, η Delta Tankers Ltd, που διαχειρίζεται το υπό ελληνική σημεία «Μπουμπουλίνα», ανέφερε πως μια πλήρης έρευνα του υλικού από τις κάμερες και τους αισθητήρες σε όλα τα σκάφη έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το τάνκερ «σταμάτησε, πραγματοποίησε επιχειρήσεις από πλοίο σε πλοίο, είχε διαρροή, επιβράδυνε ή παρεξέκλινε της πορείας του, στη διαδρομή από τη Βενεζουέλα στη Μελάκα της Μαλαισίας».

Η Delta Tankers τόνισε πως το πλοίο απέπλευσε από τη Βενεζουέλα έμφορτο στις 19 Ιουλίου, κατευθυνόμενο απευθείας, χωρίς στάσεις σε άλλα λιμάνια, προς τη Μελάκα της Μαλαισίας, όπου ξεφόρτωσε το φορτίο του χωρίς απώλειες.

Οι βραζιλιάνικες αρχές υποστήριξαν την Παρασκευή πως ένα υπό ελληνική σημαία πλοίο, φορτωμένο με αργό από τη Βενεζουέλα, ήταν η πηγή της πετρελαιοκηλίδας που πλήττει τις ακτές της Βραζιλίας τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν πως το τάνκερ φέρεται να διέρρευσε το αργό περίπου 700 χλμ από τις ακτές της Βραζιλίας κατά τις 28-29 Ιουλίου, αφού φόρτωσε το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα.

Το ναυτικό της χώρας ανέφερε ότι πετρέλαιο εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από ομάδας καθαρισμού στη νήσο Σάντα Μπάρμπαρα, που υπάγεται στο αρχιπέλαγος Αμπρόλχος- περιοχή του Ατλαντικού γνωστή για τη βιοποικιλότητά της.

Οι εισαγγελείς που πραγματοποιούν την έρευνα είπαν πως έχουν βρει ισχυρά στοιχεία πως η εταιρεία, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του πλοίου δεν επικοινώνησαν με τις αρχές για τη διαρροή ή/ και την απελευθέρωση αργού πετρελαίου στον Ατλαντικό.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προειδοποίησε την Κυριακή ότι «το χειρότερο» μένει ακόμη «να έρθει» όσον αφορά την πετρελαιοκηλίδα.

«Αυτή που έχει φθάσει και έχει συλλεχθεί μέχρι τώρα είναι μόνο μια μικρή ποσότητα αυτής που απορρίφθηκε. Το χειρότερο μένει να έρθει», τόνισε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Record.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι «όλες οι ενδείξεις» καταδεικνύουν πως για την περιβαλλοντική καταστροφή ευθύνεται το «Μπουμπουλίνα». Πρόκειται για «εγκληματική» ενέργεια, κατήγγειλε ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας πως αναμένει «ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Sponsored Post