22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
27/05/2020 23:23 EEST | Updated 27/05/2020 23:39 EEST

Demo-2: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής από αμερικανικό έδαφος εδώ και 9 χρόνια

Αναβλήθηκε λόγω καιρού η εκτόξευση της κάψουλας Crew Dragon με πύραυλο Falcon 9 από τη Φλόριντα.

ASSOCIATED PRESS

Αναβλήθηκε λόγω καιρού εν τέλει η εκτόξευση της αποστολής Demo-2 της NASA από τη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Η αναβολή της εκτόξευσης επισημοποιήθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τη στιγμή που είχε οριστεί η εκτόξευση. Το επόμενο «παράθυρο» εκτόξευσης, κατά το οποίο θα γίνει νέα απόπειρα, είναι το απόγευμα του Σαββάτου. 

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011- έτος κατά το οποίο έλαβε τέλος του πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου. Παρόντες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς και ο επικεφαλής της NASA, Τζιν Μπράιντενσταϊν, και ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ. 

Με «μόττο» το «Launch America», η NASA κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, καθώς οι ΗΠΑ αποκτούν ξανά τη δυνατότητα αποστολών αστροναυτών στο Διάστημα.

 

REUTERS
.

 

Η αποστολή προορίζεται να διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, με σκοπό την υποστήριξη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η SpaceX με αστροναύτες- και ως εκ τούτου αποτελεί το μεγάλο τεστ πριν η NASA πιστοποιήσει οριστικά την κάψουλα Crew Dragon για κανονική χρήση σε επανδρωμένες πτήσεις, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο «αμηχανίας» στη NASA, κατά την οποία οι αστροναύτες της στέλνονταν στον ISS μέσω «εισιτηρίων» σε ρωσικούς πυραύλους και κάψουλες, που εκτοξεύονταν από ρωσικές εγκαταστάσεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»: Η «ολική επαναφορά» των ΗΠΑ στο Διάστημα

Το διμελές πλήρωμα της αποστολής Demo-2 αποτελείται από τους Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ. Οι δύο αστροναύτες θα βοηθήσουν στην αλλαγή των μπαταριών του σταθμού- μια αποστολή που απαιτεί έναν διαστημικό περίπατο τον οποίο ο νυν Αμερικανός ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Κρις Κάσιντι, δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μόνος του.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Σημειώνεται πως, ανεξαρτήτως της διάρκειας της εν λόγω αποστολής, το Crew Dragon- τα συστήματα του οποίου θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σε τροχιά από αστροναύτες της NASA, στο πλαίσιο της τελικής δοκιμής για την έγκριση του σκάφους- έχει τη δυνατότητα παραμονής σε τροχιά για 110 ημέρες. Όσον αφορά στην πρόσδεση και την αποσύνδεσή του στον σταθμό, έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιεί αυτόνομα, ωστόσο θα είναι υπό τη στενή επίβλεψη των αστροναυτών στο ίδιο το σκάφος και στον σταθμό.

Sponsored Post