Θεατές σε ένα έργο που έχουμε δει και θα δούμε ξανά και ξανά...
|
Anadolu Agency via Getty Images

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βενεζουέλα. Οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Μαδούρο, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στον εκλεκτό των Η.Π.Α είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά με τη μορφή κωμωδίας.

Παγκόσμια Εμβέλεια

Το πόσο σοβαρό είναι το θέμα είναι της Βενεζουέλας φαίνεται από τον αντίκτυπο που έχει σε παγκόσμια πια κλίμακα. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα και είτε δέχονται του Χουάν Γκουαϊδο, που αυτοανακηρύχτηκε (!) μεταβατικός Πρόεδρος, είτε είναι με το μέρος του Μαδούρο που έχει στα χέρια του τον στρατό και αναμένουμε το πως και αν θα τον χρησιμοποιήσει.

ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσαν ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ρωσία, Κίνα και Τουρκία πάλι, στάθηκαν αμέσως στο πλευρό του Μαδούρο.

Οι Η.Π.Α θέλουν τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας τοποθετώντας έναν αχυράνθρωπο στη σφαίρα επιρροής τους. Η Κίνα όμως είναι μία από τις μεγαλύτερες πιστώτριες χώρες της Βενεζουέλας. Το ίδιο και η Ρωσία όπου ανταλλάζει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια με... χρυσό!

Οικονομικοί Δολοφόνοι

Πολιτικά και Οικονομικά παιχνίδια εξουσίας παίζονται για μια ακομα φορά στις πλάτες του λαού που εύκολα εξαπατάται, που διχάζεται και συμπαρασύρεται είτε από τη μία είτε από την άλλη. Είναι πραγματικά λυπηρό να παρατηρεί κανείς το πως τοποθετούνται πολιτικές και κυβερνήσεις κατά την επιθυμία τρίτων.

Ο Μαδούρο δαιμονοποιείται από τον Τράμπ και τους δορυφόρους του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο όνομα της Δημοκρατίας και της εξάθρωσης της παγκόσμιας τρομοκρατίας έχουν κάνει τις μεγαλύτερες πολεμικές επεμβάσεις από κάθε άλλη χώρα. Βιετνάμ, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή Δημοκρατίας από την αυτοδιάθεση ενός λαού. Οποιαδήποτε μορφής εξωτερική παρέμβαση υπονομεύει κάθε δημοκρατική συνθήκη που μπορεί να δημιουργηθεί.

Θεατές σε ένα έργο που έχουμε δει και θα δούμε ξανά και ξανά...