ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 15:56 EEST

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία: Το συντριπτικό «Ναι» απελευθερώνει επιτέλους τα διαζύγια

Μέχρι σήμερα οι σύζυγοι έπρεπε να είναι χωρισμένοι για τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια για να μπορούν να πάρουν διαζύγιο.

NurPhoto via Getty Images

Οι πολίτες της Ιρλανδίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του νόμου περί απελευθέρωσης των διαζυγίων, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Η πρόταση εγκρίθηκε με το 82,1% των ψηφοφόρων να υποστηρίζουν την αλλαγή στο νόμο.

Σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις του Συντάγματος της χώρας, οι σύζυγοι πρέπει να είναι χωρισμένοι για τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια ώστε να μπορούν να πάρουν διαζύγιο.

Ωστόσο, η ρήτρα αυτή θα καταργηθεί, επιτρέποντας στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μια νέα εύλογη χρονική περίοδο χωρισμού, μετά την οποία ένα ζευγάρι θα μπορεί να πάρει διαζύγιο.

Το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία το 1995, μετά από δημοψήφισμα που ενέκρινε το μέτρο με 50,28% έναντι 49,72% που διαφωνούσε.

Κάθε αλλαγή στο ιρλανδικό Σύνταγμα πρέπει να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων με δημοψήφισμα. Πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση ανέφερε ότι πίστευε πως τα δύο χρόνια είναι ένα εύλογο διάστημα χωρισμού.

Η Ιρλανδία διεξήγαγε πρόσφατα δημοψηφίσματα για άλλα κοινωνικά ζητήματα - οδηγώντας στην κατάργηση της απαγόρευσης στην άμβλωση και στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό διαζυγίων στην Ιρλανδία είναι 0,6% ετησίως για κάθε 1.000 άτομα , έναντι 1,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3,2% στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα με το δημοψήφισμα.

Πηγή: BBC

Sponsored Post