Δήμος Νοτίου Πηλίου: Επίτιμος δημότης ο Στάνλει Τζόνσον, πατέρας του Μπόρις

Τι είπε για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.
O Στάνλεϊ Πάτρικ Τζόνσον στο περιθώριο της εκδήλωσης ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Ν. Πηλίου
O Στάνλεϊ Πάτρικ Τζόνσον στο περιθώριο της εκδήλωσης ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Ν. Πηλίου
magnesia news

Στην τελετή των εγκαινίων του νέου δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Αργαλαστή της Μαγνησίας, παραβρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το νέο δημαρχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο όπου θα στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες που ως σήμερα ήταν διεσπαρμένες σε πάνω από πέντε κτίρια και παρουσίαζαν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Παράλληλα με την τελετή των εγκαινίων έγινε και η τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου δημότη Νοτίου Πηλίου του Στάνλεϊ Πάτρικ Τζόνσον, πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος για περισσότερα από είκοσι χρόνια διατηρεί σπίτι στον παραθαλάσσιο οικισμό Χόρτο, που παλαιότερα επισκεπτόταν και ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ζήτησε από τον κ. Τζόνσον, να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Αγγλίας και γιο του την επιθυμία των Ελλήνων, να επιστρέψουν να γλυπτά του Παρθενώνα απ΄την Αγγλία στην Ελλάδα, που είναι το «σπίτι» τους.

Το αν θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί θέμα συζητήσεων μεταξύ των διοικήσεων των δύο εθνικών Μουσείων, Ελλάδας και Μ. Βρετανίας, και “θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων”, απάντησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον.

Ερωτηθείς από την ΕΡΤ, τόνισε ότι μπορεί πολιτικά η Βρετανία να εξήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραμένει πάντα μέρος αυτής της Μεγάλης Ηπείρου. Μιλώντας ελληνικά ο κ. Τζόνσον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση και την τιμητική ανακήρυξή του. “Θα ήθελα να συγχαρώ τον καλό μου φίλο Μιχάλη Μιτζικό που με προσκάλεσε τόσο ευγενικά γι αυτή την υπέροχη περίσταση. Σήμερα το Νότιο Πήλιο έχει ένα νέο δημοτικό κτίριο, αλλά χαίρομαι που βλέπω ότι έχετε τον ίδιο δήμαρχο. Έρχομαι σε αυτό το μέρος της Ελλάδας για πάνω από 20 χρόνια. Μπορώ να πω ειλικρινά ότι είναι πραγματικά το αγαπημένο μου μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο: ο ήλιος, η θάλασσα, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η άγρια ζωή και πάνω από όλα, φυσικά, οι άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Ως μαθητής σπούδασα την αρχαία Ελλάδα και φυσικά έμαθα τότε για το Πήλιο ως το μέρος που δίδασκαν τον μεγάλο Αχιλλέα οι Κένταυροι. Όποτε πηγαίνω στο Βόλο σκέφτομαι το Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Τώρα έχω την ευκαιρία να ζήσω εδώ και να έχω ένα σπίτι εδώ”.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο γιος του και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας να επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα και τόνισε ότι “εδώ είναι το αγαπημένο μου μέρος πραγματικά. Η θάλασσα, η αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και φυσικά πάνω από όλα οι άνθρωποι”.

magnesia news

Πηγή: magnesia news, ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ