Δήμος Παπάγου - Χολαργού: «Ούτε ένα ευρώ για σπασμένα. Να πληρώσουν οι καταληψίες των σχολείων»

Μία επίσημη τοποθέτηση που ίσως ανοίγει νέα δημόσια συζήτηση: «Επιστρέψτε τα κλεμμένα», δηλώνει ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος στη Huffpost.
Εικόνα από τις ζημιές που απέμειναν μετά τις καταλήψεις στο 1ο Λύκειο Παπάγου
Εικόνα από τις ζημιές που απέμειναν μετά τις καταλήψεις στο 1ο Λύκειο Παπάγου
Facebook/Δήμος Χολαργού/Παπάγου

Οι εικόνες καταστροφής μέσα σε σχολικές αίθουσες που ανέβασε στο Facebook ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού γεννούν εκ των πραγμάτων ερωτήματα για το πως εξελίχθηκε η κατάληψη στο 1ο Λύκειο/Γυμνάσιο Παπάγου την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων. Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του Δήμου και της Διεύθυνσης του σχολείου, από την κατάληψη που έγινε στις 10-16 Ιανουαρίου απέμειναν πίσω σοβαρές υλικές ζημιές και ακαταστασία.

Σημαντικότερη είναι ωστόσο η καταγγελία που κάνει δημοσίως ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος, επιμένοντας στον όρο «κλοπή δημόσιας περιουσίας», που διαχωρίζει πλήρως από την έννοια των υλικών ζημιών: «Το συγκεκριμένο σχολείο διαθέτει φύλακες που υπό κανονικές συνθήκες το προστατεύουν στη διάρκεια του πενθημέρου κάθε εβδομάδα, όμως για προφανείς λόγους δεν το έκαναν αφού η συγκεκριμένη κατάληψη άρχισε από τη Δευτέρα πολύ νωρίς και ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά προηγουμένων στη διάρκεια των γιορτών. Σε δύο από τα σχολεία μας διαθέτουμε κάμερες, όχι όμως σε αυτό. Στην κατάληψη έγιναν υλικές ζημιές. Το να σπάσει ένα τζάμι ή δύο καρέκλες μας έχει γίνει βίωμα, αλλά το να αφαιρέσουν από τοίχους και να κλέψουν διαδραστικούς πίνακες, να ξηλώσουν από το ταβάνι ολόκληρο βιντεοπροβολέα (προτζέκτορα), να αρπάξουν υπολογιστές, ακόμα και να σπάσουν μία παλιά τηλεόραση, είναι ενέργειες που στρέφονται εναντίον της εκπαίδευσης και της υποδομής που με κόστος για τους δημότες δημιουργήθηκε», τονίζει στη Huffpost ο Ηλίας Αποστολόπουλος.

Ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σε αθλητική εκδήλωση στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 (ΕUROKINISSI)
Ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σε αθλητική εκδήλωση στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 (ΕUROKINISSI)
Eurokinissi Sports

«Επιστρέψτε τα κλεμμένα»

Ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού διαμηνύει ότι δεν προτίθεται ο Δήμος να πληρώσει το κόστος για κλοπές και ζημιές από καταληψίες, γιατί το θεωρεί άδικο έναντι των δημοτών για λόγους αρχής: «Με ενοχλεί και προσωπικά η πράξη: μπαίνω, ξηλώνω και κλέβω. Επιστρέψτε τα κλεμμένα. Δεν μπορείτε να τα βρείτε; Τότε πληρώστε τα, κάντε μπαζάρ, εξοικονομήστε χρήματα με πρωτοβουλίες του 15μελους, αλλιώς θα τα κρατήσουμε από την επιχορήγηση για το κόστος λειτουργίας του σχολείου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Αποστολόπουλος. Με την πρακτική που προαναγγέλλει, ενδεχομένως ανοίγει ταυτόχρονα και μία νέα δημόσια συζήτηση: Σε ποιό βαθμό άραγε είναι θεμιτό να πληρώνει κατ′ επανάληψη για τις ίδιες υποδομές ένας Δήμος και οι δημότες, όταν μεταξύ αυτών υπάρχουν προφανώς (και) άνθρωποι ή οικογένειες που δοκιμάζονται σε δύσκολους καιρούς για την οικονομία και τους εργαζόμενους; Σε ποιό βαθμό συνιστά προσωπική ελευθερία μία κατάληψη σε σχολείο, εάν ακολουθεί κλοπή και σημαντικές φθορές σε υποδομές που έχουν ανάγκη οι μαθητές και οι καθηγητές;

Εικόνα από τις ζημιές που απέμειναν μετά τις καταλήψεις στο 1ο Λύκειο Παπάγου
Εικόνα από τις ζημιές που απέμειναν μετά τις καταλήψεις στο 1ο Λύκειο Παπάγου
Facebook Δήμος Παπάγου - Χολαργού

Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου/Γυμνασίου Παπάγου έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων μετά τις κλοπές και ζημιές στη διάρκεια της κατάληψης.

Η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού

Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και καταδίκη για τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που σημειώθηκαν στο 1ο Λύκειο Παπάγου και στο 1ο Λύκειο Χολαργού, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταλήψεων.
Πιο συγκεκριμένα, καταστράφηκαν θρανία, καρέκλες, πόρτες, κάγκελα και τζάμια, ενώ οι καταληψίες άναψαν φωτιά εντός αιθουσών και έκαψαν βιβλία μαθητών και άλλα αντικείμενα.
Εκτός από τις φθορές που προκλήθηκαν, από τα σχολεία εκλάπησαν:
• 1ο Λύκειο Παπάγου: 2 διαδραστικοί πίνακες, 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με όλα τα εξαρτήματα, 1 laptop και μια τηλεόραση.
• 1ο Λύκειο Χολαργού: 2 διαδραστικοί πίνακες, 2 προντζέκτορες, 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής με όλα τα εξαρτήματα.
Θεωρούμε ότι, τα όποια αιτήματά τους οι μαθητές οφείλουν να τα προωθούν στους αρμόδιους φορείς, σεβόμενοι πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού ενημερώνει τους πολίτες, ότι δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δημοτών για να καλύψει το κόστος των ζημιών, οι οποίες θα πρέπει αυτά να καλυφθούν από αυτούς που τις προκάλεσαν.
Παράλληλα, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία.

Popular in the Community