Δημοσκόπηση Κάπα Research: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον Τσίπρα, τη ΔΕΘ και τις συντάξεις

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον Τσίπρα, τη ΔΕΘ και τις συντάξεις
SOOC

Τις αντιδράσεις και τις απόψεις των πολιτών για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα καταγράφει έρευνα της Κάπα Research που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Κατά τη δημοσκόπηση, οι πολίτες μεταξύ άλλων ρωτήθηκαν για την περικοπή των συντάξεων από από 1/1/2019 και την προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου. To 37% των ατόμων που ρωτήθηκαν ανέφερε πως οι θεσμοί στο τέλος θα αποδεχθούν τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ από την άλλη πλευρά το 52% θεωρεί πως ο εν λόγω στόχος δεν θα ευοδωθεί. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 76% αποτιμούν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενώ το 17% έχει την αντίθετη άποψη.

Σε άλλη ερώτηση για την εικόνα του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, το 35% των ερωτηθέντων κρίνει πως η παρουσία του ήταν θετική, ενώ στον αντίποδα, σε ποσοστό 46% οι πολίτες κρίνουν αρνητική την εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Ερωτώμενοι για το αν έχει βάση το δίλημμα των επόμενων εκλογών που έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, εάν δηλαδή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες και τη διαπλοκή, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν έχει βάση, ενώ το 38% εκτιμά πως έχει βάση.

Αναφορικά με την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και κατά πόσο αυτά θα επιδράσουν θετικά ή αρνητικά την οικονομία και τους πολίτες, υπερτερεί η άποψη πως οι εξαγγελίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο, με ποσοστό 53% να υποστηρίζει την άποψη αυτή, ενώ μόλις 21% των πολιτών έχει αντίθετη άποψη.

Σε γενικές γραμμές, οι ερωτώμενοι θεωρούν πως η διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα επιδράσει κυρίως θετικά στην ενίσχυση της συμπρωτεύουσας και στην προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Λιγότεροι εκτιμούν πως η διοργάνωση θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας και στην πληρέστερη προβολή των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων.

Όσον αφορά στα έργα και τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, οι πολίτες θεωρούν περισσότερο σημαντική τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Μεταμοσχευτικού Παίδων με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση. Λιγότερο σημαντική κρίνουν την παραχώρηση με νομοθετική ρύθμιση του χώρου του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πιστεύουν πως σε θετική κατεύθυνση κινείται αυτή που αφορά τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Δημοφιλή