ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2018 12:31 EEST

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία. Ποιες είναι οι προβλέψεις για Λέγκα και Πέντα Αστέρια

Stefano Rellandini / Reuters

 Για την ανανέωση των δημοτικών συμβουλίων τους καλούνται να ψηφίσουν σήμερα 6.744.000 Ιταλοί.

Εκατόν εννέα δήμοι ξεπερνούν τους δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους ο καθένας ενώ από τις κύριες αναμετρήσεις είναι εκείνες της Πίζας, της Μεσσίνα της Σικελίας, των Συρακουσών, και της Μπρέσια και Βιτσέντσα.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια στοχεύουν στην επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος που πέτυχαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Η κεντροαριστερά προσπαθεί να πάρει μια «ρεβανς», αλλά οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος δεν φαίνεται να την ευνοούν. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σαφώς αποδυναμωμένη.

Είναι βέβαια σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτόματες συγκρίσεις ανάμεσα στα αποτελέσματα των βουλευτικών και των δημοτικών εκλογών, όπως υπενθυμίζουν σήμερα πολλοί ιταλοί σχολιαστές.

Όμς υπάρχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η Λέγκα θα συνεχίσει να αυξάνει τα ποσοστά της στον ιταλικό Βορρά και αν τα Πέντε Αστέρια θα διατηρήσουν την υπεροχή που κατέκτησαν πρόσφατα στον Νότο. Όσο για το Δημοκρατικό Κόμμα, ελπίζει να μπορέσει να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας, τουλάχιστο στην κεντρική Ιταλία. Αλλά η γενικότερη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική του γραμμή και οι συνεχείς αναβολές της διαδικασίας για εκλογή νέου γραμματέα σίγουρα δεν ευνοούν την όλη αυτή προσπάθεια.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post