ΤΟ BLOG
17/07/2018 11:38 EEST | Updated 17/07/2018 11:38 EEST

Δημογραφικό: Η επίλυση του μας αφορά όλους, πριν να είναι πολύ αργά

bernie_photo via Getty Images

Με αφορμή την ενδελεχή έρευνα – βιβλίο με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, ήρθε για λίγο στην επικαιρότητα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Μέχρι να ξαναχαθεί πάλι στη λήθη του! Αυτό συμβαίνει όταν τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα, ιδίως αυτά που άσκησαν εξουσία μετά την μεταπολίτευση, δεν μπορούν να κάνουν πολιτική για τις επόμενες γενεές, αλλά ενδιαφέρονται για την πολιτική τους επιβίωση και για την τακτοποίηση των κομματικών στρατών τους.

Το δημογραφικό αποτελεί βόμβα στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς από αυτό εξαρτάται η βιωσιμότητα του ελληνικού έθνους. Έχουμε φτάσει σε πολύ κρίσιμη καμπή και δεν επιτρέπεται περαιτέρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η διαρκής μείωση των γεννήσεων καθώς και η συνεπακόλουθη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, την παραγωγή, και ναρκοθετεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι εθνικές συνέπειες δε είναι ανυπολόγιστες καθώς ο ελληνικός πληθυσμός κινδυνεύει με αφανισμό και οι Τούρκοι επιβουλεύονται τα εδάφη μας, ορεγόμενοι μια αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης.

Για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, ας μελετήσουμε με προσοχή τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:

- Το 1980 είχαμε 148.134 γεννήσεις και οι θάνατοι ήταν 87.282, η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν τα 26,1 έτη και η κάθε γυναίκα γεννούσε 2,23παιδιά. 

- Το 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα έφτασαν στις 88.132 και οι θάνατοι έφτασαν στους 123.079  (επομένως 34.947 παραπάνω θάνατοι). Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση είναι πλέον τα 31 έτηκαι η κάθε γυναίκα γεννάει πλέον 1,3 παιδιά.Για να είναι σταθερός ο πληθυσμός της χώρας πρέπει να γεννιούνται από κάθε γυναίκα 2,1 παιδιά. 

- Από το 1951 μέχρι το 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε από τα 7,6 εκατομμύρια στα 11,1 εκατομμύρια κατοίκους.

- Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που οι ετήσιες γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους. Από το 2011 μέχρι και το 2017 οι γεννήσεις είναι κάθε χρόνο λιγότερεςαπό τους θανάτους και συγκεκριμένα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 150.625 άτομα. Ή για να το πούμε διαφορετικά είναι σαν να έχει χαθεί μία ολόκληρη μεγάλη πόλη της Ελλάδας όπως η Λάρισα (5η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας). 

- Ο μέσος όρος της ηλικίας των Ελλήνων σήμερα είναι τα 44 έτη, όταν το 1951 ήταν τα 26 έτη.

- Επιπλέον η Ελλάδα είναι η πρώτη σε εκτρώσεις χώρα στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις γεννήσεις.

- Η Eurostat υπολογίζει ότι μέχρι το 2080 θα έχει μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους!

Ας αναλογιστούμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 150.625 άτομα μέσα σε 7 χρόνια (2011-2017) και παράλληλα στα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό τουλάχιστον 500.000 Έλληνες, ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες, με κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Φονικός συνδυασμός που βάλλει κατά της διαιώνισης των Ελλήνων.
Στη Δημοκρατική Ευθύνη αποφασίσαμε από την ίδρυσή μας να θέσουμε ψηλά στην πολιτική ατζέντα το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και προσπαθούμε να προβάλλουμε αυτό το μείζον ζήτημα με κάθε δυνατό μέσο. Επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις άμεσες συνέπειες της υπογεννητικότητας καθώς και να προτείνουμε λύσεις για την ανάσχεσή της.

Παρακάτω προτείνουμε 4 αρχικές προτάσεις για το δημογραφικό καθώς και το εκτιμώμενο κόστος τους:

Να θεσπιστεί για τις μη-εργαζόμενες μητέρες επίδομα, στο επίπεδο τουλάχιστον ενός βασικού σήμερα μισθού, το οποίο θα λαμβάνουν τουλάχιστον μέχρι και 18 μήνες από τη γέννηση του τέκνου τους. Δεν επιτρέπεται άνεργη μητέρα που μένει έγκυος να διαβιώνει χωρίς κανένα εισόδημα μέχρι το παιδί της να κάνει τα πρώτα του βήματα.. Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή επιδόματος και στον σύζυγο για το ίδιο χρονικό διάστημα, με βάση την αρχή της ισότητας. εκτιμώμενο κόστος για παροχή επιδόματος σε μη εργαζόμενες μητέρες: 316εκ. €.

Παροχή αυξημένου αφορολογήτου ορίου σε οικογένειες που θα αποκτούν από 2 παιδιά και πάνω, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, τεκμήριο φορολόγησης! Εκτιμώμενο κόστος: 15εκ. €

Εφάπαξ καταβολή ποσού (της τάξεως των 500€) στα νέα ζευγάρια με τη γέννηση του τέκνου για τα πρώτα έξοδα (π.χ. για αγορές ρούχων, για πάνες, για βρεφικές τροφές κλπ). Εκτιμώμενο κόστος: 45εκ. € (= 500€ Χ 90.000 γεννήσεις ετησίως).

Αμέριστη συμπαράσταση του κράτους και του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας, (π.χ. με χρηματική υποστήριξη σε μεγάλο ποσοστό εξετάσεων καθώς και εξωσωματικών γονιμοποιήσεων). Εκτιμώμενο κόστος: 18εκ. €
Επομένως το κράτος θα μπορούσε αρχικά με ένα εκτιμώμενο κόστος 400εκ. €, να δώσει ανάσα και να προσφέρει μια πρώτη βοήθεια σε νέα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Κυρίως να δείξει ότι είναι δίπλα στους πολίτες του, ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες τους.

Λύσεις βρίσκονται, όταν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση ζητημάτων. Τα προβλήματα δεν επιτρέπεται να χρονίζουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και από τη ρίζα. Και κυρίως από πολιτικούς που έχουν όραμα και ενδιαφέρονται για την μακροημέρευση της Ελλάδας μας. Το δημογραφικό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί! Κάθε γυναίκα πρέπει να γεννάει τουλάχιστον 2 παιδιά! Αυτός πρέπει να είναι ο εθνικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος!