ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/07/2018 14:59 EEST | Updated 20/07/2018 19:02 EEST

Δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα

Stanislav Krasilnikov via Getty Images

Μία «φιλική συζήτηση» είχε σήμερα ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, ο κ. Ανδρέας Φυγανάς, στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί. 

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Πληροφορίες θέλουν η συζήτηση να διεξήχθη σε ήπιους τόνους, ενώ έγινε και αναφορά στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα, περί αντιμέτρων, με τη ρωσική πλευρά να σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανενός είδους ασέβεια προς την ελληνική πλευρά από μέρους της.

Σύμφωνα δε με τα ρωσικά ΜΜΕ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στον πρεσβευτή, σχετικά «με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την αντιρωσική ρητορική της Αθήνας».

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Στις 20 Ιουλίου στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντρέας Φρυγανάς, στον οποίο εξεφράσθη έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμη πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ήπιο αυτό κλίμα ξαφνιάζει καθώς η Αθήνα περίμενε την επόμενη κίνηση της Μόσχας η οποία είχε διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίμετρα για την απέλαση ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας.

Η τελευταία εξέλιξη ίσως είναι μια προσπάθεια για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ισχυριστεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και των πολλών δηλώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από αμφότερες πλευρές.