ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2019 09:40 EET | Updated 26/02/2019 09:48 EET

Σύγχυση με την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν - Εκκλήσεις για την παραμονή του

«Δεν είναι μόνος...τον στηρίζουμε όλοι».

POOL New / Reuters

Την παραίτηση του υπέβαλλε αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος μάλιστα το ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Instagram.

Οι υπηρεσίες του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί επιβεβαίωσαν το γεγονός αλλά επεσήμαναν πως η παραίτηση δεν έγινε δεκτή. Ο Ζαρίφ έχει επιτελέσει το έργο του θαρραλέα και θα συνεχίσει την αποστολή του, ανέφερε η προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ανάρτηση της επίσης  Instagram. Και καταλήγει αναφέροντας πως ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «δεν είναι μόνος του» και «εμείς», η κυβέρνηση, «θα τον υποστηρίξουμε όλοι». 

Η κατάσταση όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς παρ′ ότι η παραίτηση και η δήλωση ότι αυτή δεν έγινε δεκτή έγιναν τη Δευτέρα, σήμερα Τρίτη ο Ζαρίφ φαίνεται να επιμένει ενώ μέλη του κοινοβουλίου συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας την παραμονή του στο αξίωμα. 

Γιατί θέλει να παραιτηθεί η Ζαρίφ

«Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις αδυναμίες μου... τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών... Ευχαριστώ τον ιρανικό λαό και τους αξιωματούχους», είχε γράψει στην ανάρτησή του ο Ζαρίφ. 

Σημειώνεται πως ο Ζαρίφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών. Όμως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς αντιδυτικούς στο Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, τον περασμένο Μάιο, και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων που είχαν αρθεί.

Ο Ζαρίφ ανέλαβε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το 2013, αφού ανέλαβε την προεδρία ο Ροχανί ο οποίος του ανέθεσε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, το 2017.

Σύγχυση

Στο μεταξύ ο Ζαρίφ, παρά τη δήλωση από πλευράς του εκπροσώπου του Ροχανί ότι η παραίτηση δεν έγινε δεκτή, συμπεριφέρεται ως σαν να έχει αποχωρήσει από το υπουργείο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, κάλεσε τους διπλωμάτες και τους άλλους εργαζόμενους στο υπουργείο Εξωτερικών να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μετά την  ανακοίνωσή του ότι παραιτείται. 

«Τονίζω προς όλους τους αγαπητούς αδελφούς και αδελφές στο υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές αποστολές να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για την υπεράσπιση της χώρας με σθένος και να αποφύγουν ενέργειες αυτού του είδους», δήλωσε ο Ζαρίφ αντιδρώντας στην είδηση ότι εργαζόμενοι στο υπουργείο του μπορεί να αποχωρήσουν μετά την παραίτησή του. «Ήταν τιμή μου να εργάζομαι μαζί σας (...) Σας ευχαριστώ όλους», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Την ίδια ώρα πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών απευθύνει σήμερα Τρίτη, επιστολή την οποία έχει υπογράψει προς τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί με την οποία ζητεί να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετέδωσε επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο μέλος του κοινοβουλίου.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)