ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 08:55 EEST

«Δεν παραδινόμαστε» απαντά η Κούβα στις ΗΠΑ μετά την απόφαση για τις περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν

Επετράπη η κατάθεση αγωγών για τις κρατικοποιήσεις της Επανάστασης.

YAMIL LAGE via Getty Images

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αντέδρασε έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψει την υποβολή αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ για την αξιοποίηση ιδιοκτησιών και πόρων που εθνικοποιήθηκαν από την Αβάνα μετά την επανάσταση του 1959.

«Κανείς δεν θα μας κλέψει την πατρίδα μας», τόνισε ο Ντίας-Κανέλ σε ανάρτησή του στο Twitter και συμπλήρωσε «εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμαστε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες τόνισε ότι η Αβάνα απορρίπτει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποβάλλουν τέτοιες αγωγές σε δικαστήρια τωνΗΠΑ. Η κίνηση αποτελεί «επίθεση εναντίον του διεθνούς δικαίου, εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας και εναντίον τρίτων κρατών», τόνισε ο Ροδρίγκες, επίσης μέσω Twitter.

«Η επιθετική κλιμάκωση [των ενεργειών της κυβέρνησης] των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας. Όπως και στη Χιρόν, θα νικήσουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα εισβολής κουβανών εξορίστων υποστηριζόμενων από τη CIA στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 με σκοπό την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης της νήσου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)