«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει». Τουσκ και ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν την πρόταση Μέι για το Brexit ενώ πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας»

«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει». Οι 27 της ΕΕ απορρίπτουν την πρόταση Μέι για το Brexit ενώ πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας»
Leonhard Foeger / Reuters

Αρνητικοί εμφανίζονται για μια ακόμη φορά ηγέτες της ΕΕ και ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις προτάσεις της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για τη συμφωνία που θα σφραγίσει την έξοδο της του Ηνωμένου Βασιλείου από την κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δηλώσεις του μετά τις εργασίας της Άτυπης Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας εμφανίστηκε αντίθετος στην πρόταση της Μέι δηλώνοντας «πως το προτεινόμενο πλαίσιο για οικονομική συνεργασία δε πρόκειται για λειτουργήσει» και τόνισε πως τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Όπως τόνισε, η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στην Σύνοδο της 17ης-18ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει αποχωρήσει έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Από την πλευρά της η Μέι δηλώνει πως οι προτάσεις της είναι ο μόνος «αξιόπιστος» τρόπος για να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τουσκ παραδέχθηκε πως οι ευρωπαίου ηγέτες και αξιωματούχοι διατύπωσαν «προβληματισμούς».

Επιβεβαίωσε πάντως πως θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

JOE KLAMAR via Getty Images

Μπορεί η Μέι να επιμείνει στην πρόταση Chequers;

«Αυτό για το οποίο είμαι πολύ σαφής και αυτό που έχω πει με συνέπεια είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα αποκόβει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αλλά έσπευσε επίσης να προσθέσει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Μετά και το νέο αδιέξοδο και την αρνητική στάση των ευρωπαίων ηγετών στο σχέδιο της Μέι με την κωδική ονομασία «Chequers» το μεγάλο ερώτημα είναι θα πάρει το ρίσκο να επιμείνει σε αυτή. Και αυτό μάλιστα τη στιγμή που το σχέδιο δεν έχει τύχει ευρείας υποστήριξης ούτε στο βρετανικό κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση.

Η εκτίμηση του επιτελείου της Μέι, όπως μεταδίδει το BBC, είναι πως η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν μελετήθηκε επαρκώς και σε βάθος από τους ηγέτες της ΕΕ αλλά και πως είναι γνωστό ότι η ΕΕ σε πολλά θέματα εμφανίζεται να ακολουθεί μια πιο σκληρή γραμμή από αυτή στην οποία καταλήγει να ακολουθήσει.

CHRISTOF STACHE via Getty Images

Πιέσεις από του ευρωπαίους ηγέτες

Από την πλευρά τους οι ευρωπαίου ηγέτες φαίνεται να άσκησαν σοβαρές πιέσεις στην Μέι. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το κείμενο της πρότασης του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και «υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».

Οι 27 ηγέτες, όπως είπε «έχουν κοινή στάση» στο θέμα της ενιαίας αγοράς «και δεν μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit «δεν είναι αποδεκτές στην παρούσα κατάσταση» καθώς δεν «σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς». «Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει» για το Brexit και «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας επίσης ότι αναμένει «νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο».

JOE KLAMAR via Getty Images

Πηγές: BBC, Reuters, AFP



Δημοφιλή