ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/09/2020 16:46 EEST

Δένδιας: Προσχηματικές οι τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο όταν συνοδεύονται από απειλές,

«Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως με λύπη μου παρατήρησα ότι συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική».

Eurokinissi
.

«Οι εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν μπορούν παρά να εκλαμβάνονται ως προσχηματικές, όταν συνοδεύονται από απειλές εναντίον της Ελλάδας και άλλων χωρών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάλεχ Σούκρι, στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης μετά τη μερική οριοθέτηση, για την ολοκλήρωσή της. «Πρόκειται όπως ξέρετε για μια συμφωνία, αποτέλεσμα καλόπιστων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, υπόδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, υπόδειγμα σεβασμού στην Αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών. Μια συμφωνία η οποία συμβάλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει κατά βούληση καινοφανείς, αόρατες στο χάρτη, γειτονίες» είπε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική της Τουρκίας, που στρέφονται όχι μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου- και του προέδρου Σίσι προσωπικά- της Κύπρου και όλων των χωρών της περιοχής.

 

 

«Έχουμε πει επανειλημμένως, η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν. Δεν εκβιάζεται όμως και από κανέναν. Και επίσης, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε διάλογο. Εμφανώς να συμμετέχουμε και σε διάλογο με την Τουρκία, για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί, λάβουν οριστικό τέλος.Διότι υπό απειλή και εκβιασμό δεν υφίσταται διάλογος. Θέλω να πω, ότι η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως με λύπη μου παρατήρησα ότι συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική» είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως «αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της, προς μία θετική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εκκίνησης συνομιλιών».

Όπως σημείωσε, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο και η μέχρι τώρα πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους. «Η θέσπιση μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως και στην κατεύθυνση της διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας σε νέους τομείς» είπε σχετικά.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου «βασίζεται στο Δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές Δίκαιο και αυτό αποδεικνύει πόσο οι δύο χώρες σέβονται αυτές τις αρχές, τις διεθνείς σχέσεις και τα δικαιώματα των δύο χωρών», ενώ τόνισε την πολιτική βούληση για συνεργασία που υπάρχει σε Αθήνα και Κάιρο.

«Απορρίψαμε όλες τις προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή και κλιμακώνουν την κατάσταση, κάτι το οποίο δεν συμφέρει καμία πλευρά. Προσπαθούμε μαζί ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι περιοχή συνεργασίας, περιοχή αδελφοσύνης, περιοχή ειρήνης και να συμβάλει στην ευημερία της περιοχής», σημείωσε.

Sponsored Post