Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών η Τουρκία-Όχι σε διάλογο υπό το κράτος απειλών

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».
ASSOCIATED PRESS

Τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία επιβεβαίωσαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογος του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Στο επίκεντρο της συνομιλιών τέθηκε η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία «επενδύει στην κλιμάκωση ης έντασης» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», ώστε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο κ. Δένδιας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις συζητήσεις, είπε πως έθεσε στο Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα των εξοπλισμών της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως άκουσε με ενδιαφέρον τη ρωσική θέση για τη Συρία και τη Λιβύη, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».

Λαβρόφ: Eπίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους για τη Ρωσία και επεσήμανε τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας, ενώ είπε πως ακόμη για την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, χρειάζεται επίλυση όλων των διαφορών μέσω του διαλόγου.

Υπογράμμισε ακόμη, πως στην περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και διαχρονικά και προστέθηκαν – όπως είπε – και άλλα. «Όλα πρέπει να επιλύονται βάσει του διεθνούς Δικαίου. Θεωρώ ότι κοινό ζητούμενο είναι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι το «κλειδί» για να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι και μέσα στην πανδημία, Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν πολύ η μία την άλλη, με τον επαναπατρισμό των πολιτών που βρέθηκαν στα εδάφη τους.

Υπογράμμισε παράλληλα πως στόχος είναι η μείωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ρωσίας να ξεπεραστεί μελλοντικά ενώ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί και πάλι τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17.00 καθώς και με τον πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», Αλέξη Τσίπρα, στις 18.00.

Κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 ναυτικά μίλια

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη χώρα μας, τόνισε πως όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επεσήμανε πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.

Δημοφιλή