Δένδιας: Θέλουμε να επιταχύνουμε, όχι να καθυστερήσουμε την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ «υπηρετεί το συμφέρον της χώρας».
.
.
Eurokinissi

«Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας, που δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η αρραγής εθνική της ενότητα».

«Όλοι καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα των στιγμών. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι η πλέον ρευστή της μεταπολίτευσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτό που οφείλουν να υπηρετήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κομματικό όφελος.

«Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη και, κατά συνέπεια, έχουμε όλοι την υποχρέωση, και πρώτη η κυβέρνηση, να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την στάση που τηρεί από την ώρα που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Μια στάση που τηρεί «έστω και αν αφήνει αναπάντητα τα προφανή», γιατί «η όξυνση δεν θα υπηρετούσε αυτό που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση, δηλαδή την ευημερία της χώρας και τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας».

Αναφορικά με την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, ο υπουργός υπογράμμισε: «Παρακαλώ ας αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος ανάμεσα στους εθνικούς μειοδότες και τους υπερπατριώτες, ή ανάμεσα στους ανίκανους προς διαπραγμάτευση και τους ευφυείς που κατέχουν το κλειδί της μοναδικής αλήθειας που θα έπειθε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν δια μιας, το σύνολο των θέσεών μας, να συντρίψουν οποιαδήποτε χώρα αμφισβητεί τα εθνικά δίκαια. Οφείλουμε με ρεαλισμό και με σοβαρότητα να επιδιώκουμε την εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου που είναι η ανεξαρτησία και ευημερία της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν υπόψη τους τη θέση που έλαβαν οι ΗΠΑ στην πρόσφατη κλιμάκωση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία τα νησιά δικαιούνται - όπως απεικονίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας - Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και δικαιούνται υφαλοκρηπίδας στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αλλά και στο ζήτημα της «νεοσουρεαλιστικής συμφωνίας» της κυβέρνησης Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγνωση της δήλωσης των ΗΠΑ, ότι «συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της πρόσφατης θαλάσσιας οριοθέτησης, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό.

Ιδίως για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει η συμφωνία, ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιον μπορεί να υπηρετεί. «Εμείς επιθυμούμε την αμερικανική παρουσία. Θεωρούμε για παράδειγμα, ότι η αμερικανική παρουσία είναι συν για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε. Θα θέλαμε να την επιταχύνουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε «ποιος δίνει την ευκολία σε μια κυβέρνηση να παρέχει ευκολίες, χωρίς να τις έχει αποδεχθεί το εθνικό Κοινοβούλιο;».

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

«Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Το κείμενο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επιτυχών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, που διεξήγαγε κοινή ομάδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής ’Αμυνας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και οικοδομήθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα έρχεται και αρνείται το έργο και τους καρπούς των προσπαθειών της και δεν ψηφίζει», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως, εξάλλου, είπε, η συμφωνία περιλαμβάνει απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από μακρού, όπως η βάση της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού κά. Περιλαμβάνει επίσης, προσθήκες περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «κοινού ενδιαφέροντος» εντός των οποίων δύνανται να εγκαθίστανται τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, η περιοχή Μαραθίου ναυτικής βάσης Σούδας) και η μερική παραχώρηση χρήσης υποδομών (λιμένας Αλεξανδρούπολης). Οι επικαιροποιήσεις των δραστηριοτήτων θα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές.

«Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα:

-με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.

-επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας. Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.

-Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.

Το MεΡΑ 25 θα καταψηφίσει την συμφωνία γιατί «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα. Απαντώντας στον κ. Δένδια, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, σημείωσε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική. Υπάρχει, πρόσθεσε, άλλη αμερικανική πολιτική του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου, άλλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Να συμφωνήσω, σημείωσε, ότι η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν θετική, αλλά δεν είναι αξιόπιστη. Και επικαλέστηκε διαχρονικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ ότι σέβονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, τα οποία, όπως είπε, έσκισε ο Τραμπ και παρουσίασε ένα δήθεν σχέδιο που καταδικάζει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγκρίνοντας τις επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε ότι ο μεν πρώτος έφυγε με μια μεγάλη οικονομική συμφωνία 100 δισ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός «να μην σας πω με τι έφυγε».

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στον κ. Βαρουφάκη ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ερντογάν δεν υπέγραψε καμία συμφωνία, απλά εκδήλωσε την ευχή να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ως προς την θέση της Ελλάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Αθήνα τάσσεται με την ευρωπαϊκή θέση, ενώ επικαλέστηκε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του EastMed και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Ανταπαντώντας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι μετά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ανάσα στην Τουρκία. Επίσης, πρόσθεσε, καλές είναι οι μικρές κινήσεις όπως αυτή για τον EastMed, αλλά, σημείωσε, καμία τέτοια κίνηση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς την κρίσιμη στιγμή μιας σύρραξης, οι ΗΠΑ δεν θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Το να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ενισχύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι λάθος, είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι ποτέ ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα πουν ότι επιζητούν το μονοπώλιο του πατριωτισμού ή ότι αμφισβητούν τον πατριωτισμό άλλων. Απλά το θέμα είναι πως εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ελληνικού λαού, κατέληξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25.

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Εμείς δεν απορρίπτουμε τους πάντες. Θέλουμε όμως σε μια συνεργασία να κερδίζει και η Ελλάδα. Επιβεβαιώνετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Αδυνατείτε να κατανοήσετε τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζετε την Ελλάδα. ’Ασκηση εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, καλός προγραμματισμός, συντονισμένη και οργανωμένη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η κυβέρνηση θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στους Αμερικανούς». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «φτάσαμε εδώ γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τη βρώμικη δουλειά».

«Παραχωρείται εθνική κυριαρχία και σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφού παραχωρείται στις ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση, στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε όσα άλλα μέρη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, καταγγέλλοντας ότι μέσα στην συμφωνία υπάρχουν αόριστες διατυπώσεις με μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Στις προκλήσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, και επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη.

Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε ο βουλευτής που επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πάγια αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της, προσηλωμένη στους στόχους της. Θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προβάλλει παράλογες διεκδικήσεις, επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Φτάσαμε στις παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός των θαλάσσιων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την πρόσφατη εκδήλωση της επιθετικότητας της να δηλώνει ρυθμιστής στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης».

Σε αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Φραγκίδης, οι ΕΔ της Ελλάδας απαιτείται να έχουν υπολογίσιμη ισχύ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τους. Η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας.

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.

«Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις» και «βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».

Είπε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ «είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων». Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στον Άραξο. «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη αντιποίνων. Πείτε την αλήθεια στο λαό. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και οι αποστολές στο εξωτερικό είναι στο στόχαστρο ρώσικων και ιρανικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ρωσίας και του Ιράν» πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή