Δύο αδερφές από τη Σαουδική Αραβία δραπέτευσαν στη Γεωργία και αναζητούν άσυλο

Η οικογένειά τους είναι στο κατόπι τους ενώ τα διαβατήρια τους ακυρώθηκαν.
TWITTER

«Είμαστε αδερφές από τη Σαουδική Αραβία, το όνομά μου είναι Μαχα και της αδερφής μου Γουάφα. Κινδυνεύουμε. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Έχουμε ανάγκη προστασίας. Θέλουμε μια χώρα που θα προστατέψει τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε τα διαβατήριά μας».

Τα λόγια αυτά συνοδεύουν ένα βίντεο το οποίο ανάρτησαν οι αδερφές αλ Σουμπαϊε, ηλικίας 28 και 25 ετών στο Twitter προκειμένου να πουν την ιστορία τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Όπως υποστηρίζουν θέλοντας να γλυτώσουν από την καταπίεση προσπάθησαν και κατάφεραν τελικά να «δραπετεύσουν» από τη Σαουδική Αραβία. Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται η έκδοση βίζας, επέλεξαν να μεταβούν στη Γεωργία και από εκεί να αναζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα. Το διαβατήριο τους όμως έχει ακυρωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ υποστηρίζουν πως η οικογένειά τους τις αναζητά και ο πατέρας και ο αδελφός τους βρίσκονται στο κατόπι τους.

Σημειώνεται πως οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα αφού πρέπει να συναινέσουν οι κηδεμόνες τους αλλά και να τους δοθεί σχετική άδεια από το κράτος μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Το πως τα δύο κορίτσια κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα και να ταξιδέψουν στη Γεωργία δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο σύμφωνα με την ανάρτησή τους στο Twitter η Σαουδική Αραβία ακύρωσε τα διαβατήριά του και έτσι τώρα είναι «εγκλωβισμένες» στη Γεωργία.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Thisisinsider.com έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την Ύπατα Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό Georgia Sisters δηλαδή «αδερφές της Γεωργίας» έχουν αναρτήσει φωτογραφία των διαβατηρίων τους ώστε να φαίνονται τα ονόματά τους και γράφουν «σας παρακαλούμε σώστε μας από αυτούς».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα τα οποία αναζητούν άσυλο αναρτούν σχετικές εκκλήσεις μέσω Twitter.

Πρόσφατα η 18χρονη Ραχάφ Μοχάμεντ κατάφερε να πάρει άσυλο στον Καναδά αφού κατέγραψε την οδύσσειά της στο Twitter. Οι αρχές της Ταϊλάνδης ήθελαν να εκδώσουν την Μοχάμεντ στη Σαουδική Αραβία αλλά μέσα από τις αναρτήσεις της που έγιναν viral κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης και η περιπέτειά της είχε αίσιο τέλος.

COLE BURSTON via Getty Images

Οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή απέλασή τους στη χώρα από την οποία δραπέτευσαν.

Σχεδόν 150 χώρες έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του ΟΗΕ για την προστασία των προσφύγων και μεταξύ και αυτών είναι και η Γεωργία.

Δημοφιλή