Δύο χρόνια μετά την αρχική προβολή της, το Netflix αφαιρεί τη σκηνή της αυτοκτονίας από το 13 Reasons Why

Όσοι έχουν δει τη σκηνή, καταλαβαίνουν γιατί. Ήταν μια από τις πιο ρεαλιστικές σκηνές αυτοκτονίας που έχουν παιχτεί στην τηλεόραση.

Ήταν μια σκηνή που προκάλεσε πολλές συζητήσεις με την προβολή της. Ήταν ίσως μια από τις πιο ρεαλιστικές σκηνές αυτοκτονίας που έχουν παιχτεί στην τηλεόραση. Και ενώ ο σκοπός της σειράς, που δείχνει πως μια έφηβη, μετά από ένα βιασμό και το bullying που δέχεται, οδηγείται στην αυτοκτονία, ήταν να βοηθήσει νέους και νέες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, πολλοί λένε ότι ίσως είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι επικριτές της σειράς έλεγαν ότι η σκηνή της αυτοκτονία έμπαινε σε μια αναγκαία λεπτομέρεια για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αυτοκτονήσει, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να εμπνεύσει ανθρώπους να πράξουν κάτι ανάλογο.

Τώρα, δυο χρόνια μετά την αρχική προβολή της σειράς, το Netflix έκοψε την επίμαχη σκηνή (διάρκειας 3 λεπτών) όπου η Χάνα (Κάθριν Λανγκφορντ) κόβει τις φλέβες της στην μπανιέρα του σπιτιού της, και πάει κατευθείαν στην σκηνή όπου την βρίσκει η μητέρα της.

Η σκηνή προβλήθηκε στο τέλος της πρώτης σεζόν, που προβλήθηκε το 2017.

Σύμφωνα με το Netflix, η σκηνή κόπηκε μετά από την συμβουλή που δέχτηκαν από ειδικούς.

Η Samaritans, μια ομάδα που ασχολείται με θέματα αυτοκτονίας, χαιρετίζει την απόφαση του δικτύου να κόψει την σκηνή και λέει ότι εργάζεται στενά μαζί τους ώστε να παρέχουν συμβουλές για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

«Το να καλύπτεις δύσκολα ζητήματα στην τηλεόραση για να αυξήσεις των κατανόηση τέτοιων περιστατικών και να βοηθήσεις τον κόσμο να αναζητήσεις βοήθεια, αυτό θα πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε η Λόρνα Φράσερ από την οργάνωση.

Ο παραγωγός της σειράς Μπράιαν Γιορκεϊ έγραψε στο twitter ότι η σειρά αρχικά ήθελε να αποτυπώσει την άσχημη, επίπονη πραγματικότητα μιας αυτοκτονίας με τέτοια λεπτομέρεια ώστε να μην θέλει κανείς να προβεί σε μια τέτοια πράξη. Ωστόσο, οι ανησυχίες που αποτυπώθηκαν από τους ειδικούς, τους έκαναν να ξανασκεφτούν για το εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί εξαρχής μια τέτοια σκηνή.

Η τρίτη σεζόν της σειράς αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2019. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζέι Άσερ και μιλά για την ιστορία ενός μαθητή που προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους που οδήγησαν στην αυτοκτονία μια συμμαθήτριά του, μέσα από τις ηχογραφημένες κασέτες που έχει αφήσει για κάθε έναν που θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατό της.

Πηγή: BBC