ΔΙΕΘΝΕΣ
30/12/2017 21:37 EET | Updated 30/12/2017 21:41 EET

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Τουλάχιστον δύο τραυματίες

STR via Getty Images

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα Σάββατο από πυρά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντορούντ, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Το βίντεο αυτό δείχνει διαδηλωτές να μεταφέρουν δύο ανθρώπους στο Ντορούντ, όπου νωρίτερα οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί. Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το πόσο σοβαρά είναι τα τραύματα που φέρουν οι δύο διαδηλωτές.

Μικρές συγκεντρώσεις σε Παρίσι και Βερολίνο

Στο μεταξύ αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν για τη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η «ανάμιξη» της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

«Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ′ όλες τις πόλεις (σ.σ. του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν «μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας (...) ανθρώπους της μεσαίας τάξξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς».

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν «τρομοκρατική οργάνωση» μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τεχεράνη. Σήμερα, περίπου 50-70 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τη σειρά τους έξω από το πανεπιστήμιο.

Ο αριθμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά από το 2009 που οργανώνονται τέτοιες κινητοποιήσεις σε τόσες πολλές πόλεις του Ιράν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)