Δύο δωρεάν rapid τεστ το μήνα για κάθε εργαζόμενο ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης και αυστηροί έλεγχοι.
Xinhua News Agency via Getty Images

Την έναρξη λειτουργίας, εντός των προσεχών ημερών, μιας ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι εργοδότες θα δηλώνουν το σύνολο του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν δύο φορές το μήνα rapid tests, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το κόστος των διενεργούμενων tests θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και εκτιμάται πως θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού αφού για πολλά νοικοκυριά το κόστος της διενέργειας τεστ ήταν δυσβάσταχτο καθώς αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή σειρά νέων μέτρων ενίσχυσης και στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα:

-Παρατείνονται έως το τέλος του χρόνου οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έληγαν στις 30 Απριλίου και αφορούσαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

-Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα ορίζει ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής με επιλογή είτε 24 άτοκων δόσεων είτε με 48 δόσεις και με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής από 1/1/2022.

-Θα δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, απόφαση για παράταση μέχρι το Φεβρουάριο των οφειλών του Ιανουαρίου, με τους ίδιους πληττόμενους κλάδους.

-Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την κατάρτιση το οποίο θα την συνδέει με την αμοιβή όσων παρέχουν κατάρτιση.

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του ΣΕΠ και άμεσα θα προσληφθούν 121 άτομα.

«Στόχος όλων αυτών των μέτρων, που θα επικαιροποιούνται συνεχώς και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όσο καλύτερα μπορούμε βάσει των δημοσιονομικών μας αντοχών και να περάσουμε στην επόμενη μέρα με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

ASSOCIATED PRESS

Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης

Στο μεταξύ αλλάζουν από τη Δευτέρα, οι βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

Δε θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.

Ειδικότερα για την μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Δημοφιλή