ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2021 09:19 EET | Updated 07/01/2021 09:23 EET

Δύο φωτογραφίες που συνοψίζουν την πορεία της προεδρίας Τραμπ

Πώς εξελίσσεται η δημοκρατία τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Τραμπ μέσα από δύο καρέ.

HuffPost Illustration/Getty Images/Reuters

Αυτή είναι μια σύντομη αλλά περιγραφική αποτύπωση του πώς ήταν η δημοκρατία στην αρχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ - και πώς είναι τα πράγματα τώρα.

Την Τετάρτη, μόλις δύο εβδομάδες πριν παραδώσει το αξίωμά του, υποστηρικτές του Τραμπ έκαναν βίαια εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Βουλευτές και Τύπος αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το Καπιτώλιο και να φυγαδευτούν. Κάποιοι φόρεσαν ακόμα και μάσκες αερίων, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους εισβολείς.

Μετά από προτροπή του Τραμπ, οι εξτρεμιστές έφτασαν μέχρι το Καπιτώλιο, αρνούμενοι να δεχτούν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020, και αντ ’αυτού να «κηρύξουν τον Τραμπ νικητή. Ο Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν, επαναλαμβάνοντας θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση για μια εκτεταμένη εκστρατεία απάτης εναντίον του για μήνες.

Μιλώντας στους ταραξίες- οι οποίοι κατέστρεψαν περιουσία, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έκαναν βίαιες απειλές και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και στα γραφεία - ο Τραμπ είπε: «Πρέπει να έχουμε ειρήνη» και τους ζήτησαν να πάνε σπίτι τους, πριν προσθέσει: «Σας αγαπάμε, είστε πολύ ξεχωριστοί».  

Ο σχολιαστής ειδήσεων Φίλιπ ΝτεΦράνκο δημοσίευσε δύο εικόνες στο Twitter, μία τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο και μία από την εισβολή. (Στην πραγματικότητα η πρώτη φωτογραφία του ΝτεΦράνκο ήταν από την ορκωμοσία του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους)

«Πώς ξεκίνησε: Πώς πήγε», έγραψε στο Twitter.

Δείτε πώς ξεκίνησε η προεδρία του Τραμπ:

Patrick Semansky/AP
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Και πώς τελειώνει.

Leah Millis / Reuters
Εικόνες από την εισβολή στο Καπιτώλιο.