Δύο μήνες περιθώριο για την επόμενη μέρα της οικονομίας

Και ο φάκελος Μητσοτάκη στον Σταϊκούρα,
ASSOCIATED PRESS

Περιθώριο 65 ημερών μέχρι την πρώτη επίσημη συνάντηση με τους δανειστές έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσει το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους Θεσμούς για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να παρουσιάσει τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την ελάφρυνση των φόρων. Η τεκμηρίωση του σχεδίου παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο από τη στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του 2019, μετά τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης την περίοδο πριν τις ευρωεκλογές.

Ήδη από τις Βρυξέλλες έχουν στείλει τα πρώτα μηνύματα στη νέα κυβέρνηση για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, θέλοντας να προλάβουν κινήσεις που θα προκαλέσουν αποκλίσεις από τους στόχους. Σαφή θέση σχετικά με την επόμενη ημέρα δεν έχουν πάρει, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκειμένου να αποκλειστεί η ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Ελληνική πλευρά είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η ορθή διαχείριση των δαπανών θα προσφέρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις των φόρων.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελαφρύνσεις φόρων σε εισόδημα, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ με το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων να αγγίζει τα 6δισ ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Η στάση των θεσμών

Οι επικεφαλής των Θεσμών δεν έχουν εκφράσει επίσημα της θέση τους σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, ωστόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούαρας την επόμενη εβδομάδα θα έχει την πρώτη του ανεπίσημη συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θα έρθουν στη Αθήνα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σταϊκούρας θα σχηματίσει την πρώτη εικόνα αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί στο πρώτο επίσημο ραντεβού τους στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούαρας στο περιθώριο του συνεδρίου θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των Θεσμών τα θέματα που θα μπουν στην «ατζέντα» της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά το άτυπο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα λάβει χώρα στο Ελσίνκι, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου θα έχει προηγηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG).

Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), K. Regling, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, H. Failbriv, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, D. Costelo, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, P. Dolman, και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, N. Jiamaroli.

Σύμφωνα με όσα περιελάμβανε ο φάκελος που παρέδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, η λίστα των φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

·Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.

· Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και συγκεκριμένα: στο 24% για τα κέρδη του 2020 και 20% για τα κέρδη του 2021

· Μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020· Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

· Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

· Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

· Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών, σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

· Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

· Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

· Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

· Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

· Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

· Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

· Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Επιπλέον, οι ίδιοι φάκελοι αποκαλυπτουν το σχέδιο εφαρμογής και εποπτείας για μέτρα που συμφώνησε με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ενδεικτικά ο φάκελος που παρέλαβε ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2. Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους

3. Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.

3. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ

4.Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

5.Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021

6. Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.

7. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.

8. Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.

9. Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)

10. Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα

11. Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Δημοφιλή