Δύο νεκροί από τον Ιανό στην Θεσσαλία - 619 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνολικά

Εικόνες καταστροφής στην Θεσσαλία.
Eurokinissi

Δεύτερος νεκρός κατεγράφη το πρωί του Σαββάτου από το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Θεσσαλία.

Μετά την ανάσυρση γυναίκας από σπίτι στα Φάρσαλα, νεκρός εντοπίστηκε και ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για 63χρονο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Παράλληλα, μια ακόμη γυναίκα αγνοείται ακόμη στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Πρόκειται για 40χρονη στο Μουζάκι η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητο της.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αργά το βράδυ 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Στην Μαγνησία, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, το Μουζάκι, το Ρούσσο, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και τους Σοφάδες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, ενώ στην Λαμία, τα Λουτρά Υπάτης, το Λειανοκλάδι, την Μακρακώμη και τους Μεξιάτες έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις.

Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο.

Επίσης, στον οικισμό «Μαύρικα» όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Νωρίτερα, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.

Στην Καρδίτσα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ υπάρχουν και ορισμένα παλαιά που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό η έχουν καταρρεύσει.

Επίσης όπως είπε ο κ Λέκκας, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο.

Διακόπηκε η υδροδότηση στη περιοχή των Φαρσάλων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην περιοχή των Φαρσάλων από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή και προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα.

Σοβαρές ζημιές εντοπίζονται και με την υδροδότηση της περιοχής που έχει διακοπεί, καθώς λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν ζημιές στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν την πόλη με νερό.

Σύμφωνα με τον δήμο Φαρσάλων από το πρώτο φως της ημέρας γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του χώρου των αντλιοστασίων αλλά και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς το νερό στο σημείο υπερβαίνει το ένα μέτρο.

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και στη Ζάκυνθο, με το δρόμο να είναι ακόμα πολύ μακρυς μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 450 βλάβες στο δίκτυο ενώ περίπου 60 κολόνες χρειάζονται άμεση αντικατάσταση.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να επαναφέρουν το ρεύμα στο νησί.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη των νερών στις κοινότητες Μεταμόρφωσης και Βλοχού, στο δήμο Παλαμά, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ώρες ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Σακελλαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα το εν λόγω θέμα ανέφερε σήμερα στο κυβερνητικό κλιμάκιο ο ίδιος, ζητώντας να υπάρξει συνδρομή από το αρμόδιο υπουργείο. Να σημειώσουμε πως οι δύο περιοχές είχαν πλημμυρίσει τον Οκτώβριο του 1994 όπου είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές.

Λαμία: Πλημμύρισαν το αεροδρόμιο και επιχειρήσεις

Εικόνες σοκ φανέρωσε το πρώτο φως της ημέρας σε πολλές περιοχές της Λαμίας, μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος για 10 περίπου ώρες στροβιλίστηκε πάνω από μεγάλο κομμάτι της δυτικής και κεντρικής Φθιώτιδας.

Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, αυτή του αεροδρομίου Λαμίας, με το δρόμο προς Μοσχοχώρι να κλείνει από το μεγάλο όγκο νερού που πλημμύρισε την παλαιά εθνική οδό.

619 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος και

Οπως τονίζεται σε σχετκή ανακοίνωση, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή