ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2019 12:32 EEST | Updated 08/10/2019 17:04 EEST

Δύο τουρκικά νησιά στο Αιγαίο βγαίνουν «στο σφυρί»

Με αγγελίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι ιδιοκτήτες των δύο νησίδων αναζητούν αγοραστές

KenanOlgun via Getty Images
To νησάκι Karaca όπως διακρίνεται από το διπλανό νησί, του Αγίου Νικολάου.

Δύο νησίδες στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου διατίθενται προς πώληση μέσω online αγγελιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Το νησί Karaca, ένα χιλιόμετρο ανοιχτά της Μαρίνας Karacasöğüt στη νοτιοανατολική πόλη της Μαρμαρίδας, έχει τιμή 210 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (36,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μια διαφήμιση στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε από το γραφείο real estate Bosforce με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Το νησί που βρίσκεται στα όρια της επαρχίας της Μούγλας, αγοράστηκε από έναν Τούρκο επιχειρηματία που κατοικούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 με σκοπό την κατασκευή ενός ξενοδοχείου επτά αστέρων, όπως δηλώνει εκ μέρους της Bosforce ο Ουγούρ Εσκάν.

KenanOlgun via Getty Images
Το νησί Karaca όπως φαίνεται από την ηπειρωτική ακτή της Μούγλας.

Ωστόσο, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως φυσικός χώρος πρώτης βαθμίδας το 1983, μια απόφαση που απαγορεύει τις μεγάλες κατασκευαστικές εργασίες στο νησάκι.

«Αν και ο ιδιοκτήτης κατέβαλε τους φόρους για πολλά χρόνια, η επένδυση δεν μπορούσε να γίνει», δήλωσε ο Εσκάν.

«Υπάρχουν τρία αυτόνομα σπίτια, αλλά είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια ...Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την αποκατάσταση», πρόσθεσε.

Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του νησιού Karaca θα μπορέσει να κατασκευάσει μια μαρίνα μικρής κλίμακας και μια τουριστική εγκατάσταση για ημερήσιες εκδρομές, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι μια φορολογική απαλλαγή πέντε ετών προβλέπεται για το νησάκι.

Το νησί των 381.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει και δασική έκταση 65.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και τέσσερις όρμους, όπως δείχνει η διαφήμιση.

Το νησί Karaca βρίσκεται στη διαδρομή δημοφιλών ταξιδιών με πλοίαρια, που ταξιδεύουν από τις πόλεις του Μαρμαρά.

GÖRKEM YENİM via Getty Images
To Aϊβαλί και το αρχιπέλαγος με τα νησάκια στο βάθος

Νησί των λουλουδιών

Το δεύτερο νησάκι προς πώληση βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της βορειοδυτικής επαρχίας Balıkesir της Τουρκίας. Είναι το νησί Çiçek - έχει πάρει το όνομά του από τα λουλούδια που ανθίζουν εκεί - και πωλείται προς 115.000.000 λίρες (20 εκατομμύρια δολάρια). Καλύτερη τιμή αυτή!

Το νησί των 267.000 των τετραγωνικών μέτρων απέχει περίπου 230 μέτρα από την ηπειρωτική χώρα (κολυμπάς εύκολα ως εκεί...) και η αμμουδιά του απέχει μόλις 12 μέτρα(!) από την απέναντι ακτή - που είναι το Αϊβαλί. Με άλλα λόγια, απέναντι στην Μυτιλήνη.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την επαρχία της Σμύρνης με το Στενό της Γκαλίπολης είναι ορατός από το νησί, σύμφωνα με την ηλεκτρονική διαφήμιση.

Το νησί Çiçek είναι διάσημο για το φυτό του νάρκισσου, μια ειδική ποικιλία με όμορφα άσπρα και κίτρινα χρώματα και θεσπέσιο άρωμα.

GÖRKEM YENİM via Getty Images
Το Αϊβαλί στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου

Πάνω στο νησάκι υπάρχουν τρία σπίτια, τέσσερα πηγάδια γλυκού νερού, περίπου 2.000 ελαιόδεντρα, περίπου 3.000 πεύκα και οπωροφόρα δέντρα.

Το νησί ανήκει σε τρεις οικογένειες: Κατρινλί, Κατερίν και Χατρίλι. Ο Χουσείν Αφατσάν και η σύζυγός του, Αϊσέ Αφατσάν, που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, παραμένουν στο νησάκι επί πολλά χρόνια και το φροντίζουν ως επιστάτες.

Είναι γνωστοί ως «Τούρκοι Ροβινσώνες» στο Αϊβαλί, καθώς ζουν σε ένα πέτρινο κτήριο που έμεινε όρθιο, από τότε που κατοικούσαν το νησί ντόπιοι Έλληνες(!) πριν από πολλές δεκαετίες.

πηγή: Hurriyet Daily News