Δύο ξένοι σύμβουλοι για τα ελληνικά «κόκκινα δάνεια»

Δύο ξένοι σύμβουλοι για τα ελληνικά «κόκκινα δάνεια»
10'000 Hours via Getty Images

Πρόσω ολοταχώς βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο με το οποίο θα επιτευχθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς προκειμένου το επόμενο διάστημα να αρχίσει να σχεδιάζεται στο χαρτί η λύση η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις τράπεζες την περίοδο 2019-2021. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο οικονομικών προχωράει τη σύσταση της ομάδας των ανθρώπων οι οποίοι θα τρέξουν το επόμενο διάστημα τις τεχνικές διαδικασίες που χρειάζονται για τη δημιουργία του ειδικού επενδυτικού σχήματος (Asset Protection Scheme).

Την μελέτη για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του ειδικού εγγυητικού σχήματος έχει ήδη αναθέσει το υπουργείο οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε δύο ξένους συμβούλους οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν εις πέρας άμεσα το σχεδιασμό. Σε αυτό θα πρέπει να περιέχονται όλα τα εργαλεία που θα πρέπει να εφαρμοστούν, όπως και ο τρόπος λειτουργίας του σχήματος, με στόχο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Όλες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν συναποφασίσει να εφαρμόσουν ένα μοντέλο επενδυτικού σχήματος το οποίο θα προσεγγίζει αυτό που εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Στόχος είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, εάν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώσουν ότι το σχέδιο προκρίνει διαδικασίες αθέμιτης κρατικής ενίσχυσης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα ξεπεράσει δύο από τα βασικότερα εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου. Το πρώτο είναι ο χρόνος, δηλαδή η ταχύτητα εφαρμογής του σχεδίου πριν το τραπεζικό σύστημα δεχθεί νέες επιθέσεις από κερδοσκόπους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το γεγονός ότι αντίστοιχο μοντέλο έχει εφαρμοστεί και στην Ιταλία θα περιορίσει τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου σε μία περίοδο λιγότερη των 10 μηνών.

Το δεύτερο είναι τα εμπόδια που θα μπορούσε να βάλει η Ευρωπαϊκή επιτροπή εφόσον εντοπιστεί ότι υπάρχει σχέδιο αθέμιτης κρατικής ενίσχυσης. Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το γεγονός ότι το ίδιο μοντέλο έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία αποτελεί πρόκριμα και για τη Ελλάδα.

Βέβαια, μέχρι το ειδικό επενδυτικό σχήμα να πάρει την τελική του μορφή, να οριστικοποιηθούν οι όροι λειτουργίας και να μην μπλοκαριστεί η λειτουργία του από «γραφειοκρατικές διαδικασίες», θα περάσουν κάποιοι μήνες. Μέχρι τότε οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους γνωστούς έως σήμερα τρόπους τη μείωση τον «κόκκινων δανείων» από τα χαρτοφυλάκια τους, ενώ το μέγεθος της αποφασιστικότητας από Ελληνικής πλευράς σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου θα δώσει ανάλογο σήμα στους επενδυτές

Δημοφιλή