ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/09/2017 04:05 EEST

Απο τον ερχόμενο Νοέμβριο, το Άμπου Ντάμπι θα έχει το δικό του Λούβρο

Μετά από πάνω από μια δεκαετία σχεδιασμού και έρευνας, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε πως θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες του για το κοινό στις 11 Νοεμβρίου 2017, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο πολιτιστικό κομμάτι της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το αραβικό Λούβροθα είναι ουσιαστικά μια «πόλη-μουσείο», το σχεδιασμό της οποίας ανέλαβε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel, και θα αποτελείται από 55 ανεξάρτητα κτίρια, εκ των οποίων τα 23 θα είναι γκαλερί. Το όλο project είναι άμεσα επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική των εμιράτων, καθώς έχει τη μορφή μιας σειράς απλών, λευκών δομών που μιμούνται τους χαμηλούς σε ύψος οικισμούς που συνηθίζονται στην περιοχή.

Μαζί με την ανακοίνωση των μεγάλων εγκαινίων, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι έδωσε στη δημοσιότητα και μια νέα σειρά φωτογραφιών από το κεντρικό κτίσμα του μουσείου, το οποίο αποτελείται από έναν γιγαντιαίο θόλο με διάμετρο 180 μέτρα, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το υπόλοιπο κτήριο. Η πολύπλοκη αυτή γεωμετρική κατασκευή αποτελείται από 7.850 «άστρα», σε διάφορα μεγέθη, τοποθετημένα σε οκτώ διαφορετικές στρώσεις, από την οποία όταν περνά ο ήλιος, δημιουργείται στο εσωτερικό του κτηρίου ένα εντυπωσιακό εφέ με την ονομασία «βροχή φωτός».

Ο επιβλητικός αυτός θόλος υποστηρίζεται από τέσσερις προβλήτες που είναι αόρατες από μακριά, κάθε μία με 110μ. απόσταση από την άλλη, με το υψηλότερο σημείο του θόλου να φτάνει τα 40μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και τα 36μ. από το έδαφος. Τη νύχτα, τα σχέδια του θόλου σχηματίζουν χιλιάδες αστέρια στο εσωτερικό, τα οποία είναι εμφανή τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου, από τους επισκέπτες που καταφθάνουν στο μουσείο από στεριά και θάλασσα. Μια ακόμα βασική λειτουργία του θόλου, και με σημαντικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, είναι αυτή της παροχής σκιάς στο κοινό, καθώς προστατεύει την εξωτερική πλατεία και τα κτίρια που βρίσκονται από κάτω του από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι βρίσκεται στο νησί Saadiyat, το οποίο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και ένα μουσείο Gyggenheim σε σχεδιασμό Frank Gehry, καθώς και το Zayed National Museum, σε σχεδιασμό Foster + Partners.

Sponsored Post