Δύσκολη η εκταμμίευση της δόσης του 1δις μετά τις «κίτρινες κάρτες» από τους θεσμούς

Προθεσμία για τις μεταρρυθμίσεις έως τις 11 Μαρτίου.
solidcolours via Getty Images

Ένα καυτό δεκαήμερο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει του κρίσιμου Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Στην πραγματικότητα η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις των Θεσμών έχει ξεκινήσει και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ελάχιστο χρόνο μπροστά τους προκειμένου να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η «γκρίνια» όπως αυτή αποτυπώθηκε στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την εκταμίευση του σχεδόν 1δις ευρώ από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αλλά και της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι «κίτρινες κάρτες» στο πλαίσιο της δεύτερης μετά-προγραμματικής αξιολόγησης σε Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ήταν ξεκάθαρες και τώρα η κυβέρνηση μένει να δείξει αν μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των Θεσμών σχετικά με τα δείγματα μεταμνημονιακής μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, χωρίς όμως να βάλει φρένο στα λεγόμενα «θετικά» μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι Θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση ότι μαζί με τα μέτρα που επιθυμεί η κυβέρνηση (βασικός μισθός, επιδότηση δανείων κ.α) θα πρέπει να «τρέξει» και τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

H εκταμίευση της δόσης

Χαρακτηριστικό των προθέσεων των Θεσμών είναι ότι έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι ή θα ολοκληρώσει έως τις 11 Μαρτίου τις υποχρεώσεις της ή θα αναβληθεί για αργότερα η εκταμίευση της δόσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν παράταση στην Αθήνα για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς όμως να προχωρήσουν στην εκταμίευση των χρημάτων από τα τα περίφημα ANFAs και SMPs.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι κοινοτικοί παράγοντες προωθούν ως λύση το πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή ταμειακές ανάγκες χάρη στο ισχυρό «μαξιλάρι» που έχει φτιάξει. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι οι δύσκολες αποφάσεις θα μπορούσαν να μετατεθούν για μετά τις εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει για παράδειγμα την οριστικοποίηση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στην επόμενη κυβέρνηση.

Με αυτή την πρόταση δεν συμφωνούν ωστόσο η πλειονότητα των αξιωματούχων της Κομισιόν, καθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων. Σε αυτή τη θέση έχει «στοιχηθεί» και η κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να κλείσει τις εκκρεμότητες, εν όψει και τη προσπάθειας της να προχωρήσει στην έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Το ερώτημα είναι όμως εάν θα μπορέσει να βρεθεί στην «ίδια όχθη του ποταμού» με τους δανειστές σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ρυθμίσεις και η αύξηση του βασικού μισθού.

Δημοφιλή