Δέσμευση Γκουαϊντό για επιστροφή στη Βενεζουέλα, «παρά τις απειλές»

Χαρακτήρισε απαραίτητες τις κυρώσεις «ώστε να μην ληστέψουν τα πάντα στη Βενεζουέλα».
Bloomberg via Getty Images

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό, δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του, παρά τις απειλές –μεταξύ άλλων και για φυλάκιση του– που δέχεται ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του.\

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζει να επεξεργαστεί τον τρόπο της επιστροφής του το Σαββατοκύριακο. Όπως είπε, την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Παραγουάη και ελπίζει ότι θα επιστρέφει στη Βενεζουέλα μέχρι την Δευτέρα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες είχε ανακοινώσει μέσω του Twitter ότι αναμένει «την επίσκεψη του αγαπητού φίλου, του προέδρου Χουάν Γκουαϊντό, στο προεδρικό μέγαρο». Η Παραγουάη είναι μία από τις περίπου 50 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκουαϊντό στην Μπραζίλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αν δεν συμπεριληφθεί το ζήτημα των εκλογών. Η αντιπολίτευση, τόνισε, δεν επιδιώκει απλώς και μόνο «το τέλος του σφετερισμού» της εξουσίας αλλά και τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Μπολσονάρου, ο τελευταίος τον χαρακτήρισε «ελπίδα για την αποκατάσταση μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ευημερούσας Βενεζουέλας».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, ο Γκουαϊντό τις χαρακτήρισε απαραίτητες «ώστε να μην ληστέψουν τα πάντα στη Βενεζουέλα». Είπε επίσης ότι ο καθεστώς του Μαδούρο είναι αδύναμο, στερείται υποστήριξης εντός της χώρας αλλά δεν έχει και τη διεθνή αναγνώριση.

Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στον ΟΗΕ επί ενός σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ, που καλούσε υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα.

Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο στήριξαν εννέα χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες.

Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που επανέρχεται στην «καθαίρεση ενός προέδρου».

«Οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση» επισήμανε.

«Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, που στόχευε στο να καταδικάσει «τις απειλές προσφυγής στη βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa)

Δημοφιλή