Οι δεσμεύσεις των νέων υπουργών για ΕΡΤ, παιδεία, Δημόσιο, ΔΕΗ, συντάξεις, κατώτατο μισθό και οικονομία

Οι δεσμεύσεις των νέων υπουργών για ΕΡΤ, παιδεία, δημόσιο, ΔΕΗ, συντάξεις, κατώτατο μισθό και οικονομία
Eurokinissi

Σε σειρά δεσμεύσεων σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων προχώρησαν υπουργοί της νέας κυβέρνησης, διατηρώντας την προεκλογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον «φαύλο κύκλο» των πακέτων διάσωσης και του δανεισμού, που έχει χαρακτηρίσει τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα επιδιώξει να τερματίσει η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο CNBC.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου της ζητείται να δανειστεί χρήματα για να αποπληρώσει χρέη για τα οποία έχει ήδη δανειστεί.

«Ξέρεις ότι δεν μπορώ να σου επιστρέψω τα χρέη τα οποία έχω ήδη δανειστεί και τώρα μου ζητάς να δανειστώ περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν» είπε.

Για το μέτρο της αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πρότασης και τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να είναι έτοιμη τις πρώτες 100 ημέρες».

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ισχύσει ό,τι ισχύσει και για τις άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που προανέφερα».

Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν πριν το μαύρο, αλλά όπως εμφανίστηκε μετά το μαύρο.

Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου.

«Όσοι άνθρωποι έχουν αντισυνταγματικά απολυθεί θα επαναπροσληφθούν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπερυπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα σταματήσει η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα, και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

«Η κεντρική άποψη της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν να κάνουν με τις υποδομές που εξυπηρετούν την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, προανήγγειλε την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές, ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα ν/σ που θα φέρει στη Βουλή είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων. Διευκρίνισε, ότι αυτό δεν θα συμβεί για το Πάσχα.

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα επιστραφούν τα 360 ευρώ στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους του ΟΓΑ. Για μας, είπε ο υπουργός, «mail Χαρδούβελη» δεν υπάρχει, ούτε για τα όρια ηλικίας, ούτε για τη μείωση συντάξεων.

Επίσης ο υπουργός είπε, ότι εκτός από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές θα καταργηθεί και η «ρήτρα θανάτου». «Έχουμε πει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να σταματήσει η μείωση των συντάξεων και δεύτερο η επαναφορά της 13ης σύνταξης».

Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αλλαγή του μέτρου για την πολιτική επιστράτευση, όπως και τα μέτρα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας.

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών». Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

«Για κάποια ζητήματα υπάρχουν ήδη λύσεις. Υπήρχε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία, έχουμε έτοιμη μελέτη, την οποία είχαμε φτιάξει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΠΟΠΕΚ. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο εφαρμογής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 984". Πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό μιας και τα έχουμε έτοιμα».

«Το 2015 είναι δύσκολη χρονιά, διότι υπάρχει μία διαδικασία προσαρμογής, η οποία πρέπει να γίνει ταχύτατα και αυτό είναι ένα στοιχείο επιτυχίας που πρέπει να κυνηγήσουμε. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Το ποιος θα είναι ο μηχανισμός εποπτείας από εδώ και στο εξής υπάρχει και σε επίπεδο ΕE. Έχουν θεσμοθετηθεί κάποιες διαδικασίες, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να μην συνεννοείσαι στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί ως πλαίσιο συνεργασίας και από εκεί και πέρα θα κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Μάρδας.

Επισήμανε πως πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα «διότι μπορούν να μας δώσουν πολλά χρήματα ή μπορεί να εξοικονομήσουν πρόσθετα χρήματα, τα οποία, αυτή τη στιγμή, δεν τα βλέπουμε».

Για το σκέλος των δαπανών είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Αν κινηθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση και τα καταφέρουμε, θα έχουμε μεγαλύτερη άνεση στη διαχείριση των πόρων του κράτους. Αρχίζουμε με τους χώρους που έχουμε μελετήσει. Έχουμε ήδη στα χέρια μας τη μέθοδο για το τι πρέπει να κάνουμε -είναι και δουλειές ετών-, οπότε βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους του παρελθόντος που έμπαιναν σε ένα υπουργείο και ξεκινούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι υπάρχει».

Σημειώνεται ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ήταν να ξηλώσει τα κάγκελα που βρίσκονταν μπροστά από τη Βουλή, τα οποία ξηλώθηκαν ενώ τα μέλη της νέας κυβέρνησης έβγαζαν την αναμνηστική φωτογραφία μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Ο νέος υπουργός το είχε πει ήδη από το πρωί, σε δηλώσεις του στο Mega, ότι θα πρότεινε «να φύγουν τα κάγκελα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Ξανθός, στην πρώτη του δήλωση ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των «χαρατσιών»: «Απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων. Για να υπάρξει όμως μια αισθητή βελτίωση στο Σύστημα Υγείας, χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατι όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Πάνω απο όλα όμως απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς».

«Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα», τιτλοφορείται η σημερινή συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας», προσθέτει η κ. Βαλαβάνη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».

Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων».

Δημοφιλή