Δύτες εντόπισαν ρωμαϊκό ναυάγιο με αμφορείς γεμάτους κρασί, λάδι και αρχαία «κέτσαπ»

Μοναδικές εικόνες από τα τέλεια διατηρημένα ευρήματα ηλικίας 1.800 ετών.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Οι ρωμαϊκές λιχουδιές παρέμειναν για 1.800 χρόνια στον βυθό της Μεσογείου προτού φέρουν μια τεράστια έκπληξη στα πρόσωπα των αρχαιολόγων που τις ανακάλυψαν. Οπως λένε οι ίδιοι, έχουν πέσει πάνω σε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια εκείνης της εποχής.

Το Ινστιτούτο Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικονίζει το πλοίο και τα τεχνουργήματα του, καθώς και τη σύνθετη δουλειά των δυτών προκειμένου να ανακτήσουν τα μοναδικά ευρήματα από τον πυθμένα, αναφέρει το RT.

«Αυτό το ναυάγιο από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», δήλωσε το Τμήμα Πολιτισμού της Μαγιόρκα.

Το μικρό μεταφορικό πλοιάριο προφανώς βυθίστηκε κοντά στο νησί της Μαγιόρκα κάποια στιγμή τον 3ο αιώνα μ.Χ., καθώς έπλεε από τη νότια Ιβηρική στη Ρώμη.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την ανακάλυψη πιστεύουν ότι το πλοίο παρέμεινε σχεδόν άθικτο επειδή βυθίστηκε απότομα και γέμισε με νερό πολύ γρήγορα. Αν είχε πέσει σε καταιγίδα, τα συντρίμμια του και το φορτίο του θα είχαν διασκορπιστεί προς πολλές κατευθύνσεις.

Στο κουφάρι του καραβιού βρέθηκαν 93 πήλινοι αμφορείς, τέλεια σφραγισμένοι. Οι κανάτες, με τις δύο λαβές και τον στενό λαιμό, που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι, περιείχαν έναν μοναδικό γαστρονομικό θησαυρό: ήταν γεμάτοι με κρασί, ελαιόλαδο και γάρο, που είναι ευρέως γνωστός ως «κέτσαπ των αρχαίων».

Φτιαγμένος από ζυμωμένα εντόσθια ψαριών και ντομάτες, ο γάρος ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες στη Ρώμη και έμπαινε στα περισσότερα πιάτα. Η λιχουδιά αυτή παράχθηκε στην Ισπανία σε μεγάλες ποσότητες και εστάλη με φορτίο στην πρωτεύουσα και σε άλλα μέρη της αυτοκρατορίας.

Αλλά η συνταγή δεν ήταν ακίνδυνη, καθώς μερικές μελέτες θεωρούν πως η σάλτσα ευθυνόταν για πολλές μολύνσεις που είχαν υποστεί οι αρχαίοι Ρωμαίοι εξαιτίας παρασιτικών σκουληκιών, τα οποία προέρχονταν από τα ψάρια.

Οι επιστήμονες, πάντως, που καταγράφουν και μελετούν τα βάζα αυτά δεν θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν το περιεχόμενό τους.

Πηγή: RT

Δημοφιλή