O διεθνής Τυπος συνδέει τον ανασχηματισμό με την πρόθεση Τσίπρα να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

Δήλωση προθέσεων και διαθέσεων Τσίπρα προς αγορές και δανειστές «βλέπει» ο διεθνής Τύπος στον ανασχηματισμό
sooc

Δήλωση προθέσεων προς τις αγορές και τους πιστωτές πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και από αυτές εξαρτάται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ στις επιλογές προσώπων που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η ανάγνωση αυτή, συμπίπτει βέβαια και με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τις επιδιώξεις και τους στόχους του Μεγάρου Μαξίμου αφού παραδέχονται πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και ώστε στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup να μπορέσει να διεξαχθεί συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι’ αυτό υπουργοί που θα δυσκολεύονταν να κλείσουν την αξιολόγηση είτε μετακινήθηκαν είτε βρέθηκαν εκτός υπουργικού σχήματος είτε τους αφαιρέθηκαν οι «επίμαχες» αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα οι Νew York Times αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας έκανε άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πιθανά νεά μέτρα λιτότητας. τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές. Παράλληλα, όπως σχολιάζει, ο Πρωθυπουργός δείχνει έτσι πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Τονίζεται βέβαια πως το Μαξίμου διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου ενώ σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η δε μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας στο Εσωτερικών μεταφράστηκε ως μια κίνηση καθησυχασμού των δανειστών καθώς ο υπουργός είναι αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στον Γιώργο Κατρούγκαλο που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του.

Το δε Reuters σχολιάζει ότι ο ανασχηματισμός ήρθε σε μια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται «Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του» και σε άλλο σημείο αναφέρει; «Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα που επισημαίνει και την περίπτωση της απομάκρυνσης του Θ.Δρίτσα από το Ναυτιλίας τονίζοντας την ιδιωτικοποίηση των λιμένων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι Financial Times, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός αντικατέστησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας- αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πολυπόθητη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, μνημονεύοντας τις θέσεις Σκουρλέτη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ως κίνηση έκπληξη χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και η αναβάθμιση της υπεύθυνης του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφης Αχτσιόγλου σε υπουργό Εργασίας.

Δημοφιλή