ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2015 03:58 EET | Updated 13/03/2015 03:58 EET

Τα δημοσιονομικά στοιχεία στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων

ASSOCIATED PRESS
A Greek flag is reflected on a glass window of the Finance Ministry in Athens, Monday, Feb. 23, 2015. Greece will present a list of proposed reforms to debt inspectors on Monday to get final approval for an extension to its rescue loans. But already the government was facing dissent within its ruling party over claims it is backtracking on its promise to ease budget cuts for the recession-battered Greeks. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος και το δημοσιονομικό κενό θα είναι το κυρίως πιάτο των ελέγχων που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή πρώτη ημέρα παρουσίας των κλιμακίων στην Αθήνα ήταν ημέρα προετοιμασίας μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών. Στην αποστολή μετέχουν στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (EKT), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), καθώς πλέον έχει ενεργό παρουσία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι η παρουσία των τεχνοκρατών θα περιοριστεί μόνο στην ενημέρωση τους για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ενημερώσουν τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αμέσως μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και οι επικεφαλής των θεσμών, θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες, ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να συνεχίσουν την επεξεργασία της λίστας των νέων μεταρρυθμίσεων.

Οι τεχνοκράτες αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο το Δεκέμβριο το είχαν αφήσει στα 2,6 δισ ευρώ. Ήδη παράγοντες των δανειστών εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής του προηγούμενου διαστήματος γεγονός που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μετατραπεί σε έλλειμμα, ενώ σε χθεσινή της ομιλία η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ.

Από Δευτέρα ο αριθμός των τεχνοκρατών που θα βρίσκονται στην Αθήνα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα έρθουν και άλλα στελέχη με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία για το χρηματοοικονομικό κομμάτι (τράπεζες, «κόκκινα» δάνεια) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κυνήγι κλιμακίων

Η εξαγγελία τις κυβέρνησης ότι από εδώ και πέρα οι τεχνοκράτες είτε υψηλόβαθμοι είτε χαμηλόβαθμοι δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία, προς το παρόν έχει τηρηθεί πλήρως. Μάλιστα η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα στήσουν το στρατηγείο τους έγινε χωρίς κάμερες.

Και αυτό γιατί οι συγκεχυμένες πληροφορίες αναφορικά με την ώρα άφιξης τους, αλλά και το ξενοδοχείο που θα γίνουν οι επαφές, οδήγησε τους δημοσιογράφους να τους αναζητήσουν και σε άλλα σημεία της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι τεχνοκράτες να φτάσουν στο ξενοδοχείο τους χωρίς να υπάρχει παρουσία τηλεοπτικής κάμερας.