ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/09/2020 14:30 EEST

Διαδηλώσεις: Νέα «εποχή» με κάμερες στις στολές των αστυνομικών και ντουντούκες

Αρχικά θα τοποθετηθούν στις στολές των ανδρών της ομάδας Δράση, της ΟΠΚΕ, της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ.

picture alliance via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η παραλαβή από την ΕΛ.ΑΣ. καμερών που θα τοποθετηθούν στις στολές αστυνομικών μάχιμων υπηρεσιών.

Πρόκειται για κάμερες με υψηλή ευκρίνεια, οι οποίες θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων αλλά και κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Οι κάμερες αυτές θα είναι μικρές σε μέγεθος και θα προσαρμόζονται στις στολές των αστυνομικών. Εντός του Οκτωβρίου θα παραληφθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι πρώτες κάμερες (προερχόμενες κατά πληροφορίες από το Ισραήλ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση τους.

Το προηγούμενο διάστημα έλαβαν χώρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία τους. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ υπήρξε και θετική γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο νόμος προβλέπει αρκετούς περιορισμούς στη χρήση των καμερών, προκειμένου να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα (αν και αναμένονται αντιδράσεις για τη χρήση τους). Οι κάμερες προβλέπεται ότι θα ενεργοποιούνται μόνο εάν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην εξέλιξη, ενώ ήταν αυτοί που πρότειναν στην πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.

Αρχικά θα τοποθετηθούν στις στολές των ανδρών της ομάδας Δράση, της ΟΠΚΕ, της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ. Ο νόμος προβλέπει ότι σε μία διαδήλωση οι παρευρισκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι καταγράφονται. Έτσι, αναμένεται να υπάρχουν στις διαδηλώσεις τηλεβόες, με τους οποίους θα ενημερώνονται οι διαδηλωτές ότι βιντεοσκοπούνται (όταν αρχίζουν οι κάμερες να «γράφουν»).

Η αφορμή

Αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος γύρω από το θέμα της χρήσης καμερών από αστυνομικούς στάθηκαν οι καταγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου για αστυνομική βία, με αποκορύφωμα την υπόθεση του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι.

Το σκεπτικό ήταν ότι μετά από μία καταγγελία θα μπορεί να «ανοίξει» η κάμερα και να αποδείξει τι πραγματικά έχει συμβεί. Την πρόταση έφεραν πρώτοι στο τραπέζι των συζητήσεων οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία προτεινόταν η τοποθέτηση καμερών στις στολές.

«Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας». Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, πρόκειται για τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στις αστυνομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ. Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης.