ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2018 20:37 EEST | Updated 04/05/2018 20:37 EEST

Διαδηλωτές του Slutwalk στο Ισραήλ βγήκαν απ' τα ρούχα τους για να φωνάξουν κατά της κακοποίησης και του βιασμού

Στην ετήσια πορεία τους οι ακτιβιστές της ομάδας SlutWalk βγήκαν απ' τα ρούχα τους και παρέλασαν ημίγυμνοι, διαμαρτυρόμενοι για την ανοχή στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.

JACK GUEZ via Getty Images

«To έγκλημα ξεκινά από την αστυνομία και συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες»

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο ετήσιο SlutWalk March που ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί στο Τελ Αβίβ, με τις φεμινίστριες να καταγγέλλουν στους δρόμους της πόλης τη σωματική κακοποίηση, το βιασμό και την αντίληψη ότι φταίει το θύμα και όχι ο θύτης.

 «Η λέξη «slut» (τσούλα) δεν υποβαθμίζει απλά τις γυναίκες, αλλά χρησιμοποιείται επίσης από την κοινωνία και το σύστημα για να δικαιολογεί τους βιασμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Brancha Balad, υποδιευθύντρια της οργάνωσης Kulan που διεξήγαγε την πορεία και προωθεί τον φεμινισμό στο Ισραήλ.

Περπατώντας στους δρόμους, οι διαδηλώτριες φορούσαν αποκαλυπτικά ρούχα (ή σε κάποιες περιπτώσεις και τίποτα) προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα ότι ούτε μια μορφή δευτερογενούς παρενόχλησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Οι διαδηλωτές είχαν ζωγραφίσει στα κορμιά τους συνθήματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι», «Θέλω να είμαι ελεύθερη», «Η σιωπή σημαίνει συνενοχή» και «Οι ευγενικές γυναίκες δε γράφουν ιστορία».

Κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες ατόμων, που έχουν συσχετιστεί στενά με σεξουαλικές επιθέσεις όπως ο γνωστός Ισραηλινός ηθοποιός και ο σκηνοθέτης Moshe Ivgy, ο οποίος κατηγορήθηκε την Πέμπτη για πολλές ειδεχθείς πράξεις αλλά και για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον τεσσάρων γυναικών με τις οποίες συνεργάστηκε. Οι φωτογραφίες παρουσίαζαν ακόμα το πρόσωπο του ταξίαρχου Ofek Buchris, ο οποίος κατηγορήθηκε το 2016 για 17 σεξουαλικές παρενοχλήσεις αλλά και τον πρώην ισραηλινό πρόεδρο Moshe Katsav, ο οποίος αποφυλακίστηκε νωρίτερα, το 2016, ενώ εκτιούσε ποινή για βιασμό.

 «Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση μεταξύ του φύλου και της σεξουαλικής βίας ούτε μεταξύ των ρούχων του θύματος ή του σεξουαλικού ιστορικού του και της επίθεσης που έχει υποστεί», δήλωσε η Bracha.

 «Απαιτούμε δικαιοσύνη και ριζική αλλαγή», συνεχίζει. «Το ποινικό Δίκαιο είναι πολύ αδύναμο για να υποστηρίξει τα θύματα με αποτέλεσμα να παραμελούνται από την Πολιτεία και να μη δικαιώνονται. Συνεργοί στο έγκλημα είναι τόσο η αστυνομία όσο και οι Δικαστικές Αρχές» καταγγέλλει.

Το διεθνές κίνημα SlutWalk ιδρύθηκε στον Καναδά με αφορμή τη δήλωση ενός αστυνομικού, που εξέφρασε την άποψη ότι «οι γυναίκες αν δε θέλουν να βιάζονται, να μην ντύνονται σαν τσούλες».

  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images
  • JACK GUEZ via Getty Images

(Με πληροφορίες από ynetnews)