Φόβοι ότι οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ θα πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ έχει βγάλει την Αμερική στους δρόμους. Τι γίνεται όμως με τον κορονοϊό;
Anadolu Agency via Getty Images

Η οργή ξεχειλίζει στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Χιλιάδες άνθρωποι, σε περισσότερες από 150 πόλεις, βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βαρβαρότητα. Όμως τι γίνεται με τον κορονοϊο; Ειδικοί ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος αυτές οι μαζικές συγκεντρώσεις να ξεκινήσουν νέες εστίες κρουσμάτων, αναφέρουν οι New York Times.

Ενώ πολλοί πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφραστούν, τους προέτρεψαν να φορούν μάσκες και να διατηρούν αποστάσεις, τόσο για να προστατευθούν όσο και για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει από τον Covid-19, ενώ σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, οι έγχρωμοι έχουν πληγεί περισσότερο, με τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων μεταξύ των μαύρων Αμερικανών να ξεπερνούν κατά πολύ εκείνους των λευκών.

Αυτές οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με την άρση των μέτρων περιορισμού σε πολλές πολιτείες, μετά από εβδομάδες καραντίνας και εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν μείνει άνεργοι.

NurPhoto via Getty Images

Στο Λος Άντζελες, όπου λόγω των διαδηλώσεων έκλεισαν μονάδες όπου γινόντουσαν τεστ για τον ιό το Σάββατο, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι προειδοποίησε ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν εστίες «σούπερ-διασποράς».

Ο κυβερνήτης Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, Ρεπουμπλικάνος, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτεία του θα δει μια αύξηση σε κρούσματα σε περίπου δύο εβδομάδες, όσο δηλαδή χρειάζεται να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά την μόλυνση κάποιου, ενώ η δήμαρχο της Ατλάντα, Κίσα Λάνς Μπότομς, συμβούλεψε τους ανθρώπους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «να κάνουν τεστ Covid αυτήν την εβδομάδα».

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι, είναι πιο καθησυχαστικοί, επειδή οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται σε εξωτερικό χώρο, λέγοντας ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να μετριάσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Επιπλέον, πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, και σε ορισμένα μέρη, φαίνεται να αποφεύγουν τις πολύ κοντινές αποστάσεις.

Ο εξωτερικός αέρας μειώνει τη μολυσματική δράση του ιού, λέει ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Βάρντερμπιλτ. «Υπήρχε κυριολεκτικά πολύ τρέξιμο, που σημαίνει ότι εκπνέουν πιο βαθιά, αλλά προσπερνούν επίσης ο ένας τον άλλον πολύ γρήγορα».

Επίσης, οι διαδηλωτές τείνουν να είναι πιο νέοι άνθρωποι, που συνήθως αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ιό εάν αρρωστήσουν, αν και υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε συγγενείς και μέλη της οικογένειάς τους, που μπορεί να είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο ευαίσθητα.

NurPhoto via Getty Images

Ο Δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ιατρός, ιστορικός που μελετά πανδημίες, δεν είναι τόσο καθησυχαστικός. Παρομοίασε αυτές τις συγκεντρώσεις με τις παρελάσεις για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που είχαν γίνει σε αμερικανικές πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ στη μέση της πανδημίας της γρίπης του 1918, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε έξαρση της γρίπης.

«Ναι, οι διαδηλώσεις είναι έξω, αλλά είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, και σε αυτές τις περιπτώσεις, το να είσαι έξω δεν σε προστατεύει τόσο πολύ», λέει ο Δρ Μάρκελ. «Οι δημόσιες συγκεντρώσεις είναι δημόσιες συγκεντρώσεις - δεν έχει σημασία αν διαμαρτύρεσαι ή πανηγυρίζεις. Γι’ αυτό τον λόγο δεν γίνονται μεγάλοι αγώνες μπέιζμπολ και πιθανότατα δεν θα γίνουν αγώνες στα κολέγια το φθινόπωρο».

Αν και πολλοί διαδηλωτές φορούν μάσκες, άλλοι δεν το κάνουν. Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που εξαπλώνονται όταν οι άνθρωποι μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. Φωνάζοντας συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση, λέει ο Δρ Μάρκελ.

Anadolu Agency via Getty Images

Τα σπρέι πιπεριού και τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να διαλύσει τα πλήθη, προκαλεί δάκρυα και βήχα και αυξάνει τις αναπνευστικές εκκρίσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης. Επίσης, οι προσπάθειες της αστυνομίας να απομακρύνουν το πλήθος από αστικές περιοχές μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε κλειστά σημεία, τον έναν πάνω πολύ κοντά στον άλλον.

Επίσης σε τέτοιες καταστάσεις χάνεται η εγρήγορση, λέει ο Δρ Μάρκελ. «Οι άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις χάνουν την επίγνωση του ποιος είναι κοντά τους, ποιος όχι, ποιος φοράει μάσκα, ποιος όχι», λέει.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους λοιμωξιολόγους, αναφέρουν οι New York Times, είναι το μυστικό όπλο του κορονοϊού: ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομα ασυμπτωματικά και αισθάνονται αρκετά υγιή για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων και αυτό το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Δρ Μάρκελ.

Ο Δρ Ασίς Τζα, καθηγητής και διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι πάνω από το 50% των μολύνσεων του κορονοϊού, εξαπλώνονται από άτομα που είναι ασυμπτωματικά, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν μολυνθεί αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και εκείνων που δεν γνωρίζουν καν ότι είναι θετικοί.

ΟΙ συλλήψεις, οι προσαγωγές ή η φυλάκιση διαδηλωτών αυξάνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού. Έτσι, ο Δρ Τζα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν τη βία και προέτρεψε την αστυνομία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Δημοφιλή