ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 17:29 EEST | Updated 05/07/2019 17:30 EEST

Διαφήμιση αεροπορικής εταιρείας με πρωταγωνιστή έναν «λευκό Ομπάμα» δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμεναν

Προκάλεσε αντιδράσεις και η εταιρεία κλήθηκε να λογοδοτήσει.

BFMTV

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia αναγκάστηκε να απολογηθεί, μετά τον σάλο που προκάλεσε διαφήμισή της, στην οποία ένας λευκός ηθοποιός υποδύθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οι επικριτές κάνουν λόγο για χρήση black face, κάτι που θεωρείται ρατσιστικό.

«Η Alitalia ζητά βαθύτατα συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από το διαφημιστικό μας βίντεο για το δρομολόγιό μας στην Ουάσινγκτον», έγραψε στο Twitter η αεροπορική εταιρεία. «Το βίντεο έχει διαγραφεί. Για την εταιρεία μας ο σεβασμός σε όλους είναι υποχρεωτικός και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να πληγώσουμε κανέναν και θα μάθουμε από αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Το λεγόμενο blackface, το μαύρο μακιγιάζ που φορά δηλαδή κάποιος λευκός για να υποδυθεί έναν μαύρο, θεωρείται ρατσιστική κίνηση. Ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα από έναν περιπλανώμενο καλλιτέχνη, αλλά έχει επίσης εμφανιστεί και την Ευρώπη.  Θεωρείται ρατσιστικό, από τη στιγμή που στη βιομηχανία της μόδας υπάρχουν πολλά μαύρα μοντέλα, τα οποία μπορούν κάλλιστα να επιλεγούν για ανάλογους ρόλους. Και με τη χρήση του ανάλογου μέικαπ να τονιστούν τα χαρακτηριστικά τους για να θυμίσουν έναν διάσημο.

Δεν είναι λίγα τα ρατσιστικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό από επώνυμες εταιρείες. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο επώνυμος οίκος μόδας Prada απέσυρε προϊόντα από τη σειρά της Pradamalia, που απεικόνιζαν φιγούρες με μαύρα πρόσωπα και μεγάλα κόκκινα χείλη και έμοιαζαν με ρατσιστικές καρικατούρες.

Πηγή: USA Today 

Sponsored Post