Διαφωνίες στην ΕΕ καθυστερούν τη συμφωνία για την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό: Προβλέψεις για καλοκαίρι

Χαμηλά ο πήχυς εν όψει της συνόδου της Πέμπτης.
Oleksandr Siedov via Getty Images

Οι χώρες της ΕΕ ίσως να χρειαστούν μέχρι το καλοκαίρι ή ακόμα και πιο μετά για να συμφωνήσουν στο πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφωνέις, ανέφερε την Τετάρτη αξιωματούχος της Ένωσης στο Reuters.

Αυτό θέτει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για τη σύνοδο της ΕΕ την Πέμπτη, στην οποία οι 27 ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη χρήση του κοινού προϋπολογισμού 2021-2027 για να εκκινήσει η ανάπτυξη. Επίσης, αναμένεται να εγκριθούν 500 δισ. ευρώ σε άμεσα μέτρα διάσωσης τα οποία προορίζονται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

«Ελπίδα μου είναι να υπάρξει πρόοδος τον Ιούνιο- Ιούλιο» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετέχει στις προετοιμασίες της συνόδου- ωστόσο τόνισε πως μια τελική συμφωνία ίσως να χρειαστεί ακόμα πιο πολύ, τόνισε.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις των οικονομιών του νότου της ένωσης (μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία) για έκδοση κοινών «κορονο-ομολόγων» για επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Η Κομισιόν, αντ’αυτού, έχει προτείνει έναν συμβιβασμό στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να διοχετεύσει έως 1,5 τρισεκ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών-μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.

«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».

«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή