Διαπραγμάτευση ευρώ-ευρώ για να μην κοπούν οι συντάξεις

Διαπραγμάτευση ευρώ-ευρώ για να μην κοπούν οι συντάξεις
Talaj via Getty Images

Εντατικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τον τρόπο μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραθέσει όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα το σενάριο του προσχεδίου χωρίς την περικοπή των συντάξεων, το οποίο οδηγεί σε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019.

Το υπουργείο οικονομικών γνωρίζει καλά οτι η διαδικασία αξιολόγησης των προϋπολογισμών στη βάση του πλαισίου για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που ακολουθεί η Κομισιόν μετά την κατάθεση των προσχεδίων από τα κράτη μέλη, δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση ρουτίνας όπως για τις περισσότερες χώρες.

Και αυτό γιατί η χώρα μόλις βγήκε από τα μνημόνια και η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε αυξημένη εποπτεία μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν αναμένεται να περάσουν από κόσκινο όλα τα στοιχεία τα οποία έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι μπορεί να βγει το σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων. Τόσο από τις εξ αποστάσεως ανταλλαγής στοιχείων, όσο και κατα τη διάρκεια της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι Θεσμοί αναμένεται να εξαντλήσουν όλα τα ενδεχόμενα πριν καταλήξουν στις οριστικές τους αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων, αλλά και την έγκριση του προϋπολογισμού.

Σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει λάβει από τους αξιωματούχους των Θεσμών διαβεβαιώσεις ότι δεν θα βάλουν εμπόδια στην επιθυμία της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά το νόμο για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και το «πράσινο φως» των τεχνικών κλιμακίων. Για αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένεται πυρετός διαβουλεύσεων με ανταλλαγή πρόσθετων πληροφοριών επί των προβλέψεων στα δημοσιονομικά μεγέθη, και κυρίως σε ότι αφορά την απόδοση πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%, ώστε να υπάρξει σύγκλιση στις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Θεσμών.

Αυτή τη στιγμή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ύψος του υπερπλεονάσματος της φετινής και της ερχόμενης χρονιάς έχει περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός της διαφοράς σημαίνει ότι υπάρχει σύγκλιση ωστόσο η ελληνική πλευρά ίσως κληθεί να κάνει διορθώσεις και νέες παρεμβάσεις στο σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής για τη μη περικοπή των συντάξεων, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει
σε θετική απάντηση από την Κομισιόν για τις συντάξεις

Αναγκαία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικά και ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα τρία χρόνια από την εφαρμογή των αντίμετρων που θα απλωθούν μέσα στην τετραετία της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα αντίμετρα που επιδιώκει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν το 2019, με βάση το δεύτερο σενάριο, ανέρχονται συνολικά στα 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν:

1. Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, με κόστος 263 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, με κόστος 177 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για κόστος 229 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου)

3. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 15% σε 10%, που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο από το 2020

4. Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25%, με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως και δημοσιονομικό αντίκτυπο από το 2020

5. Επιδότηση ενοικίου, με κονδύλι αυξημένο στα 200 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή)

6. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, με κόστος 103 εκατ. ευρώ

7. Ενίσχυση της ειδικής αγωγής με 22 εκατ. ευρώ.

8. Μετατροπή των συμβάσεων 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με κόστος που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο.

Δημοφιλή