22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
03/10/2019 07:20 EEST

Διαρροή συνομιλιών του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Θα πολεμήσω για να μην «σπάσουν» το Facebook

Δημοσιοποίηση απομαγνητοφωνήσεων από εσωτερικές συναντήσεις στο Facebook.

Samuel Corum via Getty Images

Κείμενο και ηχητικά από πρόσφατες εσωτερικές συναντήσεις στο Facebook δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα The Verge- όπου ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις από εργαζομένους σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, στον απόηχο σειράς σκανδάλων και εν μέσω κριτικής και απαιτήσεων για «σπάσιμο» της εταιρείας, λόγω της υπερβολικής ισχύος που έχει συγκεντρώσει.

Η δήλωση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση στα ΜΜΕ είναι σχετικά με όσα έχει πει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που επιδιώκει χρίσμα για την προεδρία, σχετικά με το ενδεχόμενο «διάσπασης» του Facebook και άλλων κολοσσών της τεχνολογίας.

Η απάντησή του Ζάκερμπεργκ είχε ως εξής: «Σίγουρα ανησυχώ περισσότερο πως κάποιος θα προσπαθήσει να σπάσει την εταιρεία μας...ίσως να υπάρχει ένα πολιτικό κίνημα όπου κάποιοι άνθρωποι είναι οργισμένοι με τις εταιρείες τεχνολογίας ή προβληματίζονται για διάφορα ζητήματα και ανησυχούν πως η αντιμετώπισή τους δεν είναι η σωστή. Αυτό δεν σημαίνει πως, ακόμη και αν υπάρχει θυμός, και έχεις κάποια σαν την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που νομίζει ότι η σωστή απάντηση είναι να σπάσουν οι εταιρείες...θέλω να πω, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα στοιχημάτιζα ότι θα έχουμε μια δικαστική πρόκληση, και θα έβαζα στοίχημα πως θα κερδίζαμε αυτή τη νομική πρόκληση. Είναι άσχημο αυτό για εμάς; Ναι. Θέλω να πω, δεν θέλω να έχω μια μεγάλη αγωγή ενάντια στην ίδια την κυβέρνησή μας. Θέλω να πω, δεν είναι μια θέση όπου θα θέλαμε να βρεθούμε...νοιαζόμαστε για τη χώρα μας και θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνησή μας και να κάνουμε καλά πράγματα. Αλλά κοιτάξτε, στο τέλος της ημέρας, εάν κάποιος πρόκειται να προσπαθήσει να απειλήσει κάτι τόσο υπαρξιακό, πας στο χαλί και πολεμάς. Και νομίζω πως...η διάσπαση αυτών των εταιρειών, είτε είναι το Facebook, είτε η Google, είτε η Amazon, δεν θα λύσει αυτά τα ζητήματα. Και δεν κάνει (πχ) τις παρεμβάσεις στις εκλογές λιγότερο πιθανές. Τις κάνει πιο πιθανές επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν να συντονιστούν και να συνεργαστούν...δεν πιστεύω ότι τα μέτρα antitrust θα επιλύσουν αυτά τα θέματα. Αλλά κατανοώ πως, αν δεν βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών των ζητημάτων και δεν βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων όπου οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απόδοση ευθυνών...τότε ναι, οι άνθρωποι θα οργίζονται όλο και περισσότερο. Και θα απαιτούν πιο ακραία μέτρα, και κάποια στιγμή θα πουν, “άστο, πάρε ένα σφυρί και τελείωνε με το θέμα”. Και εδώ έρχεται ο νόμος, και είμαι πολύ ευγνώμων που τον έχουμε».

Ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ επιβεβαίωσε ότι τα ηχητικά ήταν αυθεντικά.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής του Facebook απάντησε και σε άλλα ερωτήματα, όπως το γιατί δεν πήγε σε κάποιες ακροάσεις ανά τον κόσμο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, προτιμώντας να στείλει εκπροσώπους: «Πήγα σε ακροάσεις στις ΗΠΑ. Πήγα σε ακροάσεις στην ΕΕ...δεν έχει και πολύ νόημα να πηγαίνει σε ακροάσεις σε κάθε χώρα που θέλει να με βάλει να εμφανιστώ και, ειλικρινά, δεν έχει δικαιοδοσία να το απαιτεί αυτό».