ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2020 09:20 EET | Updated 17/11/2020 09:20 EET

Διάσημος χάκερ είναι πλέον επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Twitter

Το Twitter αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και ο «Mudge» έρχεται να τις επιλύσει.

SOPA Images via Getty Images

Το Twitter, που βρίσκεται πλέον υπό αυξανόμενη πίεση λόγω σοβαρών παραβιάσεων σε θέματα ασφάλειας, όρισε έναν από τους διασημότερους χάκερ του κόσμου ως τον νέο υπεύθυνο να διαχειριστεί ότι έχει να κάνει με λάθη λογισμικού έως την παραπληροφόρηση.

Η εταιρεία όρισε τον Πέιτερ Ζάτκο, γνωστό στους περισσότερους με το παρατσούκλι του χάκερ «Mudge», τον νέο υπεύθυνο κυβερνοασφάλειας, δίνοντάς του εντολή να προτείνει δομικές αλλαγές και πρακτικές. Ο Ζάτκο θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο Τζακ Ντόρσι και αναμένεται να αναλάβει τα διευθυντικά καθήκοντα του μετά από ένα διάστημα ενημέρωσης 45 έως 60 ημερών.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters ο Ζάτκο είχε πει ότι θα δει θεματα «ασφάλεια πληροφοριών, ακεραιότητα ιστότοπου, φυσική ασφάλεια, ακεραιότητα πλατφόρμας και το λογισμικό.

Πιο πρόσφατα είχε αναλάβει την κυβερνοασφάλεια της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe. Πριν από αυτό είχε συνεργαστεί σε ειδικά προγράμματα της Google και επέβλεψε την παροχή επιδοτήσεων για έργα κυβερνοασφάλειας στην Υπηρεσίας Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν συνεργαζόταν υπεργολαβικά σε διαβαθμισμένα κυβερνητικά προγράμματα και ήταν ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της ομάδας χάκερ «Cult of the Dead Cow» (Αίρεση της Νεκρής Αγελάδας), η οποία είχε «στριμώξει» τη Microsoft για να βελτιώσει την ασφάλεια των Windows.

«Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να φτιάξει την ασφάλεια του Twitter, αλλά αυτός σίγουρα θα ήταν στην κορυφή της λίστας μου», δήλωσε ο Ντάν Κάουφμαν, πρώην προϊστάμενος του Ζάτκο στη DARPA και τώρα στέλεχος της Google.

Το Twitter αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια. Πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε δύο άντρες ότι έκαναν κατασκοπεία για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, όταν εργαζόντουσαν για το Twitter, λέγοντας ότι μετέφεραν προσωπικές πληροφορίες στο βασίλειο για όσους έκαναν κριτική στο βασίλειο.

Τον Ιούλιο, μια ομάδα χάκερ ξεγέλασε εργαζόμενους και απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά εργαλεία του Twitter, πράγμα που τους επέτρεψε να αλλάξουν ρυθμίσεις λογαριασμών και να στείλουν πλαστά tweets από τον λογαριασμό του Τζον Μπάιντεν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και του επικεφαλής των Tesla και Space X Έλον Μασκ.

Ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Στάμος, πρώην επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Facebook, ο οποίος παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Ζάτκο, χαρακτήρισε ιδανική λύση της επιλογή του από το Twitter, καθώς, όπως είπε, είναι πολύ δημιουργικός στην επίλυση των προβλημάτων. «Η παραβίαση δεδομένων φέτος το καλοκαίρι ήταν μια σημαντική υπενθύμιση για το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσει το Twitter στην οικοδόμηση ορισμένων από τις βασικές λειτουργίες ασφαλείας που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας υπηρεσίας, που στοχεύουν αντίπαλοι πολύ πιο ειδικευμένοι από τους εφήβους που συνελήφθησαν για αυτό το περιστατικό», είπε.