ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2019 15:58 EEST | Updated 18/07/2019 16:10 EEST

Γιώργος Καλομπάρης: Ο διάσημος σεφ που «έκλεβε» τους υπαλλήλους του

Ζητείται η απομάκρυνσή του από το αυστραλιανό Masterchef.

Sam Tabone via Getty Images

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αυσταλία ζήτουν την απομάκρυνση του διάσημου Ελληνοαυστραλού σεφ, Γιώργου Καλομπάρη, από το τηλεοπτικό σόου-ριάλιτι μαγειρικής Mastechef, στο οποίο είναι κριτής, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι εταιρείες του χρωστούν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν σε περισσότερα από 160 υπαλλήλους της «αυτοκρατορίας» του στο χώρο της εστίασης, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχαν υποπληρωθεί για έξι χρόνια.

Ο Διαμεσολαβητής Δίκαιης Απασχόλησης του επέβαλε πρόστιμο ύψους 200.000 δολαρίων, μετά από τετραετή έρευνα που αποκάλυψε ότι δεν πλήρωνε επιδόματα, υπερωρίες, πρόστιμα και άλλες υποχρεώσεις.

Ο Καλομπάρης είναι τώρα υποχρεωμένος να υιοθετήσει νέο σύστημα μισθοδοσίας και να συμμορωθεί με τα στάνταρ που επιβάλει ο νόμος σε όλα τα εστιατόριά του.

kokkai via Getty Images
To Hellenic Republic (μτφ. Ελληνική Δημοκρατία) είναι ένα από τα εστιατόρια του Γιώργου Καλομπάρη.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όμως, υποστηρίζουν πως η τιμωρία ήταν προφανώς ανεπαρκής. «Για τη σοβαρότητα αυτού του εγκλήματος, ένα πρόστιμο 200.000 δολαρίων δεν αρκεί» λένε.

«Αν κάποιος σκόπιμα έπαιρνε 1.000 δολάρια από τραπεζικό λογαριασμό κάποιου άλλου, θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ποινικής καταδίκης για κλοπή. Αλλά όταν είσαι πολυεκατομμυριούχος εστιάτορας/διάσημος σεφ μπορείς να πάρεις 7.83 εκατομμύρια δολάρια από μισθούς εργαζομένων και να γλιτώσεις με μια ”πληρωμή μεταμέλειας”» επισημαίνουν.

«Και μπορείς να κρατήσεις την θέση σου στην τηλεοπτική εκπομπή, το μεγάλο προφίλ σου, την έπαυλή σου και να συνεχίσεις να κερδίζεις μετρητά σε βάρος των σκληρά εργαζόμενων σεφ, του σερβιτόρωνβ και των μπάρμαν», προσθέτουν.

Daniel Munoz via Getty Images

Ο Καλομπάρης,  οποίος ίδρυσε την εταιρεία Made Establishment, ζήτησε συγνώμη σε όλους τους πρώην και νυν υπαλλήλους του.

«Ζητούμε συγγνώμη από όλα τα μέλη της ομάδας μας, πρώην και νυν - καθώς οι άνθρωποι μας κάνουν τα εστιατόρια μας σπουδαία και είναι προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι μας αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ανταμείβονται και έχουν τη στήριξή μας», δήλωσε ο Καλομπάρης.

«Δεσμευόμαστε να δράσουμε ως δύναμη αλλαγής στον κλάδο και να οδηγήσουμε σε ένα παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση και την προώθηση υποστηρικτικών, υγιεινών και συμμορφούμενων χώρων φιλοξενίας» είπε ακόμη ο διάσημος σεφ.

Πηγή: Guardian