Τουλάχιστον 207 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο ανατολικό Αιγαίο

Τουλάχιστον 207 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο ανατολικό Αιγαίο
Eurokinissi

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 207 παράτυπων μεταναστών σε θαλάσσιες περιοχές τριών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε πρωινές ώρες της Τετάρτης το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.

Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή, μαρίνας της Κω εντοπίστηκαν δύο πνευστές λέμβοι με 95 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι στη θέα του πλωτού έσκισαν τις λέμβους και έπεσαν στη θάλασσα. Περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νησί.

Εξήντα μετανάστες εντοπίστηκαν, επίσης, στην περιοχή Κουτσουκίδι της Λέσβου, από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του τοπικού λιμεναρχείου και άλλοι 31 στην περιοχή Αεροδρόμιο, στο ίδιο νησί.

Τέλος 21 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο διασώθηκαν πρωϊνές ώρες σήμερα σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου.

«Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»

«Με μπαλώματα και επιδερμικές λύσεις δεν κλείνει η πληγή», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος, σχετικά με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με τις σε καθημερινή βάση δεκάδες συλλήψεις μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στη χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, που υπηρετούν εκεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Δριβάκος σημειώνει ότι: «Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών παράνομης εισόδου μεταναστών σε όλη τη χώρα με κυριότερα σημεία αυτά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τις ροές αυτές είναι αδύνατο το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να συνεχίσει να τις καλύπτει με τις υπάρχουσες δυνάμεις του, την υφιστάμενη δομή και λειτουργία του και τους μειωμένους προϋπολογισμούς του, που δεν επαρκούν για να ανταποκριθούμε στον βαθμό που απαιτείται και που χρειάζεται για να δώσουμε ικανές λύσεις στο πρόβλημα».

Και προσθέτει ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά τη διαδικασία υποδοχής, προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης, όπου δεκάδες, πολλές φορές και εκατοντάδες μετανάστες στριμώχνονται εντός λιμενικών καταστημάτων λίγων τετραγωνικών, που, βεβαίως, δεν είναι διαμορφωμένοι γι΄ αυτόν το σκοπό, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις ζωές των συναδέλφων, που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε τυχόν μολυσματικές ασθένειες, λέγοντας επίσης ότι «επιτέλους υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και για μας».

Αναφέρει ακόμη ότι: «Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα και το πρόβλημα και την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζώντας την φρίκη, τον τρόμο και τον πόλεμο ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Όμως, δεν μπορούν μόνο να απαιτούν από εμάς περισσότερα πράγματα και από την άλλη να μειώνουν τις οργανικές θέσεις και να συρρικνώνουν τις υπηρεσίες. Να μην υπάρχουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό. Τα πληρώματα των σκαφών να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα χωρίς ρεπό, ωράριο, άδειες κτλ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή