Έτοιμο προς εκτόξευση το διαστημόπλοιο που θα αναλάβει να «καθαρίσει» ολόκληρο το διάστημα

Έτοιμο προς εκτόξευση το διαστημόπλοιο που θα αναλάβει να «καθαρίσει» ολόκληρο το διάστημα

Έτοιμο να εκτοξευτεί είναι το διαστημόπλοιο RemoveDebris το οποίο θα αναλάβει να να καθαρίσει το διάστημα από τα διαστημικά απόβλητα που το απειλούν. Το διαστημόπλοιο για την ακρίβεια θα παγιδεύσει ένα μικρό δορυφόρο μέσα σε ένα δίχτυ το οποίο θα αναλάβει να κάνει τη σκληρή δουλειά. Η κατασκευή του μηχανήματος έχει ήδη γίνει και στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι έτοιμο προς εκτόξευση.

Το τελευταίο διάστημα εντωμεταξύ όλο και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα διαστημικά σκουπίδια που απειλούν τόσο τα διαστημόπλοια όσο και τους αστροναύτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπάρχουν περίπου 8.000 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά, 29.000 αντικείμενα εντοπισμένα μεγέθους πάνω από 10 εκατοστά και πάνω από ένα εκατομμύριο μικρά «διαστημικά σκουπίδια». Κάθε διαστημικό σκουπίδι είναι επικίνδυνο, ενώ από τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο διάστημα μπορούν να προκληθούν ακόμα περισσότερα υπολείμματα.

Tην αποστολή διευθύνει το πανεπιστήμιο του Surrey, ενώ η συναρμολόγηση του διαστημικού σκάφους, το οποίο είναι σε μέγεθος μικρότερο από ένα πλυντήριο, πραγματοποιήθηκε από το Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL). Ο επικεφαλής του έργου, Jason Forshaw, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το RemoveDebris θα είναι μια από τις λίγες αποστολές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό».

Ο λέκτορας αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Hugh Lewis στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως ακόμα και τα πολύ μικρά σκουπίδια μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, αναφέρει το BBC. Tην ευθύνη για τα διαστημικά σκουπίδια έχει η κάθε χώρα που εκτοξεύει δορυφόρους και διαστημόπλοια, σχολιάζει η επιστημονική κοινότητα. Οι προσπάθειες να αφανιστούν τα διαστημικά σκουπίδια αυξάνονται καθώς εκτοξεύονται και περισσότεροι δορυφόροι, συμπληρώνει.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 ενεργοί δορυφόροι είτε σε χαμηλή τροχιά της Γης είτε πολύ μακριά σε γεωστατικές θέσεις. Οι απομακρυσμένοι δορυφόροι όταν παροπλισθούν απλά «σταθμεύουν» στο νεκροταφείο του διαστήματος, ενώ άλλοι που βρίσκονται πιο κοντά στη γη επιστρέφουν έχοντας σπάσει σε κομμάτια.

Τα πρώτα χρόνια της διαστημικής εξερεύνησης δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα «διαστημικά σκουπίδια», ωστόσο τώρα οι διαστημικοί φορείς δαπανούν περισσότερο χρόνο και χρήμα για να αποφεύγουν συγκρούσεις. Οι νέοι δορυφόροι από τώρα και στο εξής ακολουθούν κατευθυντήριες γραμμές που διασφαλίζουν ότι το τέλος τους είναι σχεδιασμένο και καθορισμένο.

Δημοφιλή