ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/02/2021 07:02 EET | Updated 05/02/2021 07:12 EET

Διαβατήρια εμβολίων: Επιστροφή στην ομαλότητα ή πρόβλημα ενόψει

Οσοι αναπτύσσουν τις επίμαχες τεχνολογίες, λένε ότι τέτοια εργαλεία έχουν συνέπειες.

courtneyk via Getty Images

Κυβερνήσεις και προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο διερευνούν την πιθανή χρήση των «διαβατηρίων εμβολίων» ως λύση για το άνοιγμα της οικονομίας, μέσω της αναγνώρισης εκείνων που είναι προστατευμένοι από τον κορονοϊό.

Οσοι αναπτύσσουν τις επίμαχες τεχνολογίες, ωστόσο, λένε ότι τέτοια εργαλεία έχουν συνέπειες, όπως δυνητικά τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων από την  συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και παροτρύνουν τους νομοθέτες να σκεφτούν σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται.

«Διαβατήρια» εμβολιασμού από Δανία και Σουηδία

Οι βιομηχανίες τουρισμού και ψυχαγωγίας, οι οποίες έχουν καταγράψει τεράστιες απώλειες στα κέρδη τους λόγω της πανδημίας και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εξεύρεση ενός τρόπου γρήγορου ελέγχου αυτών που έχουν ανοσία.

Ανάμεσα σε αυτούς που επεξεργάζονται τη δημιουργία τέτοιων διαβατηρίων, είναι η εταιρεία βιομετρικών iProov και η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Mvine, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα «πιστοποιητικό» που ελέγχεται τώρα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, μετά τη λήψη χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iProov, Αντριου Μπαντ, πιστεύει ότι τέτοια διαβατήρια εμβολίων πρέπει πραγματικά να έχουν δύο πληροφορίες: «Το ένα είναι αν έχει εμβολιαστεί αυτό το άτομο και το άλλο είναι πώς μοιάζει αυτό το άτομο».

Χρειάζεται μόνο να ταιριάζει ένα πρόσωπο με μια κατάσταση εμβολιασμού, δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς την ταυτότητα αυτού του ατόμου, πρόσθεσε.

Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα με κοινωνικά αποστασιοποιημένες συναυλίες και εκδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να εξαναγκάζουμε τους ανθρώπους να έχουν διαβατήρια εμβολίων. Πρέπει να είναι προαιρετικό. Αλλά κατά την είσοδο, εάν δεν διαθέτουν αυτό το διαβατήριο, τότε θα τους δώσουμε μια άλλη επιλογή » υποστήριξε ο Σάσα Λόρντ συνιδρυτής του μουσικού φεστιβάλ Parklife στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, προτείνοντας τη χρήση rapid τεστ κορονοϊού.

Ο Μπαντ είπε ότι τα πιστοποιητικά εμβολίων έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν σε ορισμένες χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες ορισμένες κάρτες υγείας του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιούνταν για την αποδοχή πελατών σε αθλητικές εκδηλώσεις.

«Πιστεύω ότι τα πιστοποιητικά εμβολίων εγείρουν τεράστια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η δουλειά μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση για να καταστήσουμε τα διαβατήρια και τα πιστοποιητικά εμβολίων δυνατά... Δεν είναι αντικείμενό μας να κρίνουμε εάν είναι καλή ιδέα ή όχι», είπε.

Πιθανά ζητήματα θα μπορούσαν να προκύψουν γύρω από τις διακρίσεις, τα προνόμια και τον αποκλεισμό της νεότερης γενιάς που είναι η τελευταία στη σειρά του εμβολιασμού, προειδοποίησε ο ίδιος.