ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/09/2021 13:51 EEST

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo από την Τουρκία

Πραγματοποιεί έρευνες για τον αγωγό East Med για λογαριασμό του ελληνικού κράτους,

Stefanos Rapanis via REUTERS

Νέες εντάσεις προκαλεί η Τουρκία, αφού τα τελευταία 24ωρα, τουρκικά πολεμικά εμποδίζουν το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», που πραγματοποιεί έρευνες για τον αγωγό East Med.

Οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό του ελληνικού κράτους σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης και κάθε φορά που προσπαθεί να κινηθεί πέρα από τα 6 ν.μ. παρεμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί νέα προκλητική Navtex, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη, που επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Αρχικά, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου. 

Μετά, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες του Nautical Geo η Ελλάδα, «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020», που πρόκειται για την μονομερή οριοθέτηση της Τουρκίας βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου που κατατέθηκε στον ΟΗΕ.