Νέος γύρος διαβουλεύσεων, εν όψει επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών

Νέος γύρος διαβουλεύσεων, εν όψει επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών
Eurogroup

Εβδομάδα νέου γύρου διαβουλεύσεων και ολοκλήρωσης όσο το δυνατό περισσότερων εκκρεμοτήτων ξεκίνησε από σήμερα για την κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «τρέξει» πολλά ανοιχτά ζητήματα προκειμένου την ερχόμενη Δευτέρα με την επιστροφή τους στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών να διαπιστώσουν ότι υπάρχει πρόοδος στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχουν μια μερικών ημερών ενημέρωση για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και της πορείας του προγράμματος.

Πριν από αυτή την επίσκεψη θα προηγηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου το πρώτο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προγραμματισμένο Eurogroup. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους όπως το έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν αδύνατο σε αυτή τη συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης και παραπέμπουν στο επόμενο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρώζωνης στις 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Όπως όλα δείχνουν σε αυτή τη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν ανασκόπηση της κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας και μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί σίγουρα ο ορισμός των μελών του νέου εποπτικού συμβουλίου για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, η κάλυψη των κενών θέσεων στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, αλλά και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου τον Οκτώβριο.

Ειδικά για το τελευταίο θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Τσακαλώτος θα δεχθεί έντονες πιέσεις προκειμένου η Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη συζήτηση για αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια.

Κάτι τέτοιο άλλωστε ξεκαθάρισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τόνισε ότι «Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ το 2018 μεσοπρόθεσμα συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. Ήταν ένα από τα πολύ σημαντικά κείμενα της συμφωνίας. Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από ένα χρόνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά την κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ μετά και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκαθαρίσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και ως και τούτου θα επιβαρύνει το κλίμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι όμως το επόμενο διάστημα και τις σχέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εκπρόσωπο του Ταμείου θα βρεθούν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου για τις ολιγοήμερες επαφές των δανειστών με την κυβέρνηση, ωστόσο θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα και μετά τις 19 Σεπτεμβρίου καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επισκόπηση της Ελληνικής Οικονομίας η οποία θα αξιοποιηθεί στη σύνταξη της αναθεωρημένης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ.

Με βάση αυτή την έκθεση το Ταμείο θα καθορίσει τη διαπραγματευτική του στάση αλλά και την απόφαση του για παραμονή ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα κρίνει τις απαιτήσεις που θα έχει για το περιεχόμενο των μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τα δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλή