Διχασμός για τα apps του κορονοϊού: Διαφωνίες για τα δύο διαφορετικά είδη εφαρμογών

Χώρες ανά τον πλανήτη αναπτύσσουν εφαρμογές με σκοπό τη χαλάρωση των lockdowns, αλλά υπάρχουν διαφωνίες.
Emanuele Cremaschi via Getty Images

Χώρες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν εφαρμογές smartphone για τον κορονοϊό, προσβλέποντας στον περιορισμό της εξάπλωσής του και τη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των lockdowns- ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το BBC, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ένα «ρήγμα» σχετικά με δύο διαφορετικά είδη εφαρμογών για την πανδημία, το αποκεντρωμένο μοντέλο και το συγκεντρωτικό.

Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν σήματα Bluetooth για να καταγράφουν πότε οι χρήστες smartphones βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, οπότε εάν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα Covid-19, στέλνεται ενημέρωση σε άλλους χρήστες πως μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Στο πλαίσιο του συγκεντρωτικού μοντέλου, τα ανώνυμα δεδομένα που συλλέγονται ανεβαίνουν σε έναν server όπου γίνεται αντιστοίχισή τους με με άλλες επαφές, εάν κάποιος παρουσίασε συμπτώματα. Την προσέγγιση αυτή προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, το αποκεντρωμένο μοντέλο δίνει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες που έχουν στο τηλέφωνό τους. Η αντιστοίχιση με άτομα που μπορεί να κόλλησαν τον ιό γίνεται εκεί (στο τηλέφωνο). Αυτό το μοντέλο προωθείται από τη Google, την Apple και μια διεθνή κοινοπραξία.

Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τους υποστηρικτές τους: Αυτοί που τάσσονται υπέρ του συγκεντρωτικού μοντέλου λένε ότι μπορεί να δώσει στις αρχές καλύτερη εικόνα όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού και τις επιδόσεις της εφαρμογής. Οι υποστηρικτές της αποκεντρωμένης προσέγγισης λένε ότι παρέχει υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικότητας/ ασφάλειας, προστατεύοντάς τους από χάκερ ή την ίδια την κυβέρνηση όσον αφορά στις προσωπικές τους κοινωνικές επαφές.

Πρακτικά, καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν έχει δοκιμαστεί: Η Νότια Κορέα, που θεωρείται πως έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ιό, το έκανε χωρίς κάποια εφαρμογή contact tracing, ωστόσο χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους, που εκλαμβάνονται από πολλούς ως επεμβατικές.

Στην αρχή η συγκεντρωτική προσέγγιση φάνηκε να πρωτοπορεί, με το TraceTogether της Σιγκαπούρης να εκλαμβάνεται ως πρότυπο. Αυτό άλλαξε όμως όταν διαπιστώθηκε πως το χρησιμοποιούσε μόνο το 20% του πληθυσμού και ότι είχε υπάρξει ξανά άνοδος κρουσμάτων. Μέρος του προβλήματος ήταν το ότι η εφαρμογή δεν λειτουργεί σωστά όταν είναι στο background στα iPhones εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η Apple περιορίζει τη χρήση του Bluetooth. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να προβεί σε άρση αυτών των περιορισμών, αλλά μόνο εάν οι εφαρμογές ευθυγραμμιστούν με το δικό της, αποκεντρωμένο σύστημα (η Σιγκαπούρη έχει δώσει τέτοια σήματα). Η Αυστραλία είχε λανσάρει και αυτή τη δική της εφαρμογή CovidSafe, και είχε παρόμοια αποτελέσματα, οπότε φάνηκε να στρέφεται στο μοντέλο Apple-Google. Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και από την Κολομβία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν άλλοι που κινούνται προς το συγκεντρωτικό μοντέλο, όπως η Γαλλία (σκοπεύει να λανσάρει το StopCovid ως τις 2 Ιουνίου και πιέζει την Apple για να κάνει αλλαγές έτσι ώστε η εφαρμογή να λειτουργεί καλύτερα στο iPhone. Η Νορβηγία έχει υιοθετήσει τη συγκεντρωτική προσέγγιση στο Smittestopp- αντίστοιχα κινείται και η Ινδία.

Όσον αφορά στην αποκεντρωμένη προσέγγιση, είναι άγνωστο κατά πόσον θα είναι πιο αποτελεσματική μέχρι οι Apple και Google να βγάλουν το δικό τους ΑΡΙ. Ωστόσο αυξάνονται οι χώρες που δείχνουν να στρέφονται προς αυτήν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ενδεχομένως η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και ο Καναδάς. Οι βουλευτές του Λουξεμβούργου πρόκειται να ψηφίσουν για την αποκεντρωμένη προσέγγιση, και το BBC, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει πληροφορηθεί πως και η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει μια παρόμοια θέση.

Δημοφιλή