ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/10/2021 08:10 EEST | Updated 16/10/2021 21:25 EEST

Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΑΣΥ: Το μάθημα που έχουμε πάρει από τις κακοκαιρίες

Μια συζήτηση για τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας την εποχή του «Μπάλλου».

Eurokinissi
Χιόνια στο Φάληρο / ΗΣΑΠ (φωτογραφία αρχείου)

Πολύ χαμηλή κίνηση από πλευράς επιβατών κατέγραψε η ΣΤΑΣΥ κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Οπως αναφέρει στην HuffPost ο Νικόλαος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες / Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), η Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (Α.Μ.Ε.Λ), και η ΤΡΑΜ Α.Ε.) από πλευράς δρομολογίων η κίνηση διεξήχθη κανονικά πλην του τραμ που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα στο Τροκαντερό με το νέο έργο που έχει γίνει με την Περιφέρεια να κόβει το δίκτυο μέχρι τον ΣΕΦ. 

Στο μετρό στις γραμμές 2 και 3 δεν υπήρξε κάποιο ζήτημα πλην από κάποιο τοπικό πρόβλημα στον σταθμό Σεπόλια. Το ανοιχτό δίκτυο της γραμμής 1, επίσης, είχε πρόβλημα λόγω κάποιας συσσώρευσης υδάτων. Ακόμα, όπως αναφέρει, δεν υπήρξε πρόβλημα με τα δέντρα διότι το ζήτημα είχε προβλεφθεί με ενέργειες κλαδέματος, διότι είναι συνηθισμένο η γραμμή 1 να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα δέντρα.

Κι ως προς την ηλεκτροδότηση;

Το μόνο που σημειώνει είναι όταν έπεσε κάποιος σταθμός της ΔΕΗ κι έπρεπε να κλείσει για λίγο ο σταθμός του Ηρακλείου μέχρι να αποκαταστήσει η ΔΕΗ την ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό.

Ο ίδιος συνοψίζει: «Το μεγάλο ζήτημα είναι στο τραμ γιατί το παραλιακό μέτωπο αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα. Εχουμε πρόβλημα στην Γλυφάδα που συσσωρεύονται νερά - εκεί είχαν αποκλειστεί για ένα διάστημα τραμ μέχρι να τα φέρουμε στο αμαξοστάσιο. Εχουμε ένα πρόβλημα στον Αγιο Κοσμά όπου υπάρχει ένα αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ που μας δημιουργεί θέμα και πλημμυρίζει το σημείο αυτό και φυσικά, το νέο προαναφερθέν πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το έργο της παραλιακής το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσει η Περιφέρεια - που το συν-εκτελεί», αναφέρει.

Οπως σημειώνει επίσης: «Εμείς χάσαμε τέσσερα τραμ από ζημιά στον κινητήρα λόγω των υδάτων. Την Πέμπτη αναγκαστήκαμε να τα αποσύρουμε μέσα στο αμαξοστάσιο - να μην χάσουμε άλλο κινητήρα και να μην αποκλειστεί το δίκτυο και μένουν τα τραμ εκτός αμαξοστασίου που είναι σοβαρό θέμα ασφάλειας».

Οπως φαίνεται, υπάρχει ένα παλαιός στόλος οχημάτων Θα μπορεί, άραγε, να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις όπως μιας μεγάλης κακοκαιρίας;

«Ο πιο παλαιός στόλος που έχουμε εμείς είναι στην Γραμμή 1. Είναι τα παλαιά τρένα (πρώην ΗΣΑΠ) που είναι σχεδόν 38 ετών - είναι στον αέρα ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη για την ανακατασκευή 14 συρμών με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τρένα αυτά της 8ης σειράς που είναι τα πιο παλιά, θα γίνουν τα νεότερα τρένα σ′ όλο το ελληνικό σύστημα. Μιλάμε για μια ριζική ανακαίνιση μέσω διαγωνισμού με χρονικό ορίζοντα 36 μηνών. 

Τα τρένα δεν αντιμετωπίζουν άλλο κύριο πρόβλημα εκτός από αυτό της παλαιότητάς τους - αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο συγκοινωνιακό μας έργο. Αλλά στον κορμό της ερώτησής σας, όχι δεν είχαμε πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι στο στόλο αλλά στην επιδομή. Αν έχουμε μια συσσώρευση υδάτων, εκεί δημιουργείται πρόβλημα. Συνήθως αυτό συμβαίνει στο παραλιακό μέτωπο στο τραμ. Και με μικρότερης, αν θέλετε, ισχύος βροχή. Ο λόγος για τα σημεία που σας είπα συνήθως διότι η υψομετρική διαφορά από την θάλασσα είναι από1 ως 2 μέτρα», απαντά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΣΤΑ.ΣΥ έχει κάνει κάποια ενέργεια στον ύψος του Αγίου Κοσμά για να λυθεί το ζήτημα με το αντλιοστάσιο και αναμένει.

Αλήθεια, ποιο μάθημα παίρνουμε από την κακοκαιρία «Μπάλλος» ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς; 

«Ως προς την ΣΤΑ.ΣΥ νομίζω ότι βρεθήκαμε σε ετοιμότητα», απαντά. «Υπήρχαν, βέβαια, δυσκολίες. Να σας πω για ένα μικρό χρονικό διάστημα αποκλείστηκε (πάλι λόγω ηλεκτροδότησης) το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα, βασικό αμαξοστάσιο της γραμμής 3.  Ο Ελαιώνας είχε και με τα χιόνια αποκλειστεί αλλά έχουμε back up. Νομίζω ότι μ′ έναν τρόπο οι τεχνικές υπηρεσίες στάθηκαν καλά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η γραμμή του τραμ ήταν κομμένη μέχρι τις οκτώ το πρωί  σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση και καταφέραμε να απελευθερωθεί πιο νωρίς.

Με την έντονη χιονόπτωση πέρσι είχε κοπεί η γραμμή ΗΣΑΠ σε κάποιο σημείο. Εκεί το πήραμε το μάθημα κι αμέσως έχουμε ήδη παραγγείλει κι εφαρμόζουμε λύσεις να μπορούμε να θερμαίνουμε γραμμές να μην σταματήσει η κίνηση όταν έχει χιονιά. Με την βροχή πρέπει να δούμε τα 2 - 3 σημεία του τραμ κι ίσως ένα του ΗΣΑΠ», καταλήγει.