Η αστυνομία της Ταϊλάνδης αναζητά αυτόν τον άνδρα για τη φονική τρομοκρατική επίθεση σε ναό

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης αναζητά αυτόν τον άνδρα για τη φονική τρομοκρατική επίθεση σε ναό
Investigations continue at the Erawan Shrine the morning after an explosion in Bangkok, Thailand, Tuesday, Aug. 18, 2015. Thailand's prime minister on Tuesday promised that authorities would quickly track down those responsible for the central Bangkok bombing, which he described as the country's worst attack ever. (AP Photo/Mark Baker)
Investigations continue at the Erawan Shrine the morning after an explosion in Bangkok, Thailand, Tuesday, Aug. 18, 2015. Thailand's prime minister on Tuesday promised that authorities would quickly track down those responsible for the central Bangkok bombing, which he described as the country's worst attack ever. (AP Photo/Mark Baker)
CCTV

Οι αρχές της Ταϊλάνδης δήλωσαν την Τρίτη πως αναζητούν συνεργούς του κυριότερου υπόπτου για την έκρηξη της βόμβας έξω από ινδουιστικό ναό στην Μπανγκόκ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, ενός άνδρα ο οποίος καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα των καμερών ασφαλείας (CCTV) να αφήνει ένα σακίδιο και να απομακρύνεται.

"Υποψιαζόμαστε ότι είναι ο βομβιστής", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Πραβούτ Ταβορνσίρι, αναφερόμενος στον άνδρα με το κίτρινο T-shirt που διακρίνεται στο βίντεο το οποίο έχει διαδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Αναζητούμε επίσης άλλους υπόπτους σε σχέση με την έκρηξη. Αυτού του τύπου οι επιθέσεις δεν σχεδιάζονται συνήθως μόνο από ένα άτομο", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον του δημοφιλούς ναού Εραβάν στην καρδιά της Μπανγκόκ, είχε σκοπό να πλήξει την οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι –περίπου οι μισοί ξένοι από διάφορες ασιατικές χώρες– και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας Τζακτίπ Τσαϊτζίντα δήλωσε ότι, με βάση το βίντεο, οι ερευνητές "πιστεύουν πως το παρουσιαστικό του άνδρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός ξένου παρά ενός Ταϊλανδού".

Τη Δευτέρα, επιτείνοντας την ανησυχία, ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύθηκε από μία γέφυρα στην αποβάθρα ενός ποταμού, εκτινάσσοντας νερό στον αέρα, αλλά χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Βερατσόν Σουκονταπάτιπακ, δήλωσε πως υπάρχουν "ομοιότητες" ανάμεσα στις δύο βόμβες καθώς και στις δύο χρησιμοποιήθηκε TNT, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί εάν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους.

Ο υποστράτηγος της αστυνομίας Πορντσάι Σουτιρακούνε, διοικητής του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως σχεδόν όλοι οι νεκροί από την επίθεση έφεραν τραύματα από θραύσματα ασημένιων σφαιριδίων που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη βόμβα.

Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα δείχνει έναν νεαρό άνδρα με πυκνά σκούρα μαλλιά να εισέρχεται στο συγκρότημα του ναού με ένα σακίδιο στην πλάτη, να κάθεται στο έδαφος ακουμπώντας σε ένα κιγκλίδωμα και στη συνέχεια να χαλαρώνει τα λουριά του σακιδίου.

Μετά σηκώνεται και φεύγει προφανώς κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο, αφήνοντας το σακίδιο δίπλα στην περίφραξη καθώς οι τουρίστες πάνε κι έρχονται στο μνημείο.

Η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια ομάδα, περιλαμβανομένων και στοιχείων που αντιτίθενται στη στρατιωτική κυβέρνηση, να ευθύνεται για την επίθεση, αν και είπε ότι δεν ταιριάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι αντάρτες του νότου ή τα "κόκκινα πουκάμισα", οι υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Η επίθεση δεν φέρει τη σφραγίδα είτε των αυτονομιστών μουσουλμάνων του νότου είτε των ακτιβιστών των κόκκινων πουκάμισων", δήλωσε ο Άνγκελ Ραμπάσα, ειδικός στην ισλαμιστική εξέγερση στη RAND Corporation.

"Και οι δύο πλευρές έχουν διενεργήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα από την άποψη της απώλειας ζωών".

Είπε πως η επίθεση θα μπορούσε να έχει γίνει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επεκτείνει την εμβέλειά του στη Νοτιοανατολική Ασία, ή μιας ανεξάρτητης τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα. Ωστόσο τέτοιες οργανώσεις συνήθως αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεών τους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται μέλη της εθνότητας των Ουιγούρων.

Τον περασμένο μήνα η Ταϊλάνδη προχώρησε στον αναγκαστικό επαναπατρισμό 109 Ουιγούρων στην Κίνα.

Εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες, μέλη της τουρκόφωνης και μουσουλμανικής κυρίως μειονότητας έχουν διαφύγει από τις ταραχές στην περιοχή Σινζιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, προκαλώντας την καταστολή των κινεζικών αρχών. Πολλοί Ουιγούροι διασχίζουν τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι να φθάσουν στην Τουρκία.

Η έκρηξη έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για την Ταϊλάνδη στην οποία διεξάγεται εδώ και δέκα χρόνια μια κάποιες φορές βίαιη διαπάλη για την εξουσία μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών.

Ένα κοινοβούλιο διορισμένο από τη χούντα, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, αναμένεται να ψηφίσει τον επόμενο μήνα για ένα σχέδιο Συντάγματος. Οι επικριτές του λένε πως το προτεινόμενο κείμενο είναι αντιδημοκρατικό και αποσκοπεί να βοηθήσει τον στρατό να εξασφαλίσει την εξουσία και να περιορίσει την επιρροή εκλεγμένων πολιτικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή