ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2017 14:09 EET | Updated 23/01/2017 16:29 EET

Την έξοδο των ΗΠΑ από την TPP υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ

SAUL LOEB via Getty Images
US President Donald Trump signs an executive order withdrawing the US from the Trans-Pacific Partnership alongside US Vice President Mike Pence (L) and White House Chief of Staff Reince Priebus (R) in the Oval Office of the White House in Washington, DC, January 23, 2017.Trump the decree Monday that effectively ends US participation in a sweeping trans-Pacific free trade agreement negotiated under former president Barack Obama. / AFP / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Get

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, διάταγμα που θα σημάνει το τέλος της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), την οποία είχε διαπραγματευθεί επί σειράν ετών η κυβέρνηση Ομπάμα και θεωρείται αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε στο παρελθόν κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα ότι με την TPP παραβιάζει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων. Το κείμενο αυτό, που είχε προωθηθεί από την Ουάσινγκτον και φιλοδοξούσε να διαμορφώσει τους κανόνες για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου τον 21ο αιώνα, υπογράφτηκε το 2015 αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Η γερμανική βιομηχανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τυχόν εμπορικές ευκαιρίες στην Ασία και τη Νότια Αμερική, που άφησαν οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Handelsblatt ο Γκάμπριελ φαίνεται να είπε: «Αν ο Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Ασία και τη Νότια Αμερική, θα ανοιχθούν ευκαιρίες για εμάς».

Sponsored Post